Kijken: de oorlog tegen drugs faalt. Morgan Freeman legt uit waarom

Een taboedoorbrekende documentaire moet het worden waarin Morgan Freeman uitlegt waarom de wereldwijde, maar vooral Amerikaanse ‘War on Drugs’ faalt, en duizenden levens kost. De toenmalige president Nixon verklaarde expliciet de oorlog aan wat hij noemde “volksvijand nummer één”: het probleem van gevaarlijke drugs. De Verenigde Naties stelden in 1961 een verdrag op met beleid

Een taboedoorbrekende documentaire moet het worden waarin Morgan Freeman uitlegt waarom de wereldwijde, maar vooral Amerikaanse ‘War on Drugs’ faalt, en duizenden levens kost.

De toenmalige president Nixon verklaarde expliciet de oorlog aan wat hij noemde “volksvijand nummer één”: het probleem van gevaarlijke drugs. De Verenigde Naties stelden in 1961 een verdrag op met beleid rond drugsgebruik.

Deze oorlog is een grote mislukking gebleken, aldus The Beckley Foundation, net als vele prominente Amerikanen die de handen ineen hebben geslagen voor een documentaire die begin volgende maand online verschijnt. De trailer is nu te bekijken.

De initiatiefnemers van het project spiegelen ons harde feiten over de drugsindustrie voor: drugs zijn goedkoper en gemakkelijker beschikbaar dan ooit en miljoenen mensen zitten wereldwijd vast voor drugsdelicten. Corruptie en geweld, met name in de productie-en doorvoerlanden van drugs, bedreigen democratieën. Bovendien sterven er jaarlijks tienduizenden mensen die bij drugshandel betrokken zijn.

Er wordt in de film een dringend beroep gedaan op de politiek om het beleid drastisch te veranderen. Drugshandel is de derde industrie ter wereld, dus de oorlog die al decennia geleden is gestart werpt geen vruchten af, aldus de makers. In tegendeel. Tijd voor een nieuwe benadering. Maar daarvoor moet eerst een groot taboe doorbroken worden.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r1CF0quEEHM