‘Je begint gelijk met klappen uitdelen’

Johan de Gier
Johan de Gier

Naam: Johan de Gier

Leeftijd: 28 jaar

Sport:Jiu-jitsu

Prestaties: Wereldkampioen duo system 2011, derde plaats fighting system WK 2011

Door

Vrijdag beginnen de WK jiu-jitsu in Wenen. Een sport die in Nederland, in vergelijking met judo en karate, weinig bekend is. Waarin onderscheidt jiu-jitsu zich?

„Het is de meest complete vechtsport om te beoefenen. Je mag punten scoren in alle onderdelen van het gevecht. Of het nu gaat om trappen en stoten, werpen van de tegenstander of het grondgevecht: het mag allemaal. Natuurlijk grijpt de scheidsrechter wel eens in, bijvoorbeeld bij een nekklem of ongecontroleerd stoten op de tegenstander. In het algemeen is er veel meer toegestaan dan bij andere vechtsporten. Een jiu-jitsuwedstrijd is daarom nooit saai. Er gebeurt veel in de drie minuten die een wedstrijd duurt.”

Is dat ook de reden dat jij voor jiu-jitsu hebt gekozen?

„Ik ben begonnen met judo toen ik elf jaar was. Dat vond ik toen heel leuk, maar na een tijdje begon ik het trappen en stoten te missen. Dat onderdeel van de vechtsport sprak mij altijd aan, maar in het judo is dat niet toegestaan. In het jiu-jitsu zitten alle technieken van het judo, maar je mag net iets meer.”

Als er in een jiu-jitsu-wedstrijd zo veel gebeurt en zo spectaculair is, hoe komt het dan dat de sport in de schaduw van bijvoorbeeld judo blijft staan?

„Judo is olympisch en dat geeft een sport gelijk meer status. Judo is ook populair bij jonge kinderen. Het is een goede sport om je motoriek te verbeteren en jezelf te verdedigen. Bij jiu-jitsu begin je al gelijk met klappen uitdelen en dat is minder geschikt voor de jongste kinderen. En het feit dat er zo veel verschillende internationale jiu-jitsubonden zijn, helpt ook niet echt de populariteit van de sport te vergroten.”

Vorig jaar werd je tijdens de WK kampioen in het duo system en behaalde je brons in het fighting system. Wat is het verschil tussen de twee varianten?

„In het fighting system vecht je tegen een tegenstander en gaat het erom wie de meeste punten maakt. Duo system is meer een demonstratiesport. Daarin neem je het met een partner tegen een ander team op en wint het team dat de beste technieken laat zien. Die worden beoordeeld door een jury.”

Deze week doe je bij de WK alleen mee in de fighting klasse en niet in de duo. Waarom?

„Omdat het moeilijk te combineren is. De onderdelen vinden vaak op dezelfde dag plaats tijdens een kampioenschap. En als ik dan voor een onderdeel moet kiezen, is het de fighting. Daar gaat het echt om het gevecht met je tegenstander en heb je de uitkomst meer in je eigen hand. ‘Duo’ is meer een jurysport. Sommige juryleden letten op snelheid en explosiviteit, anderen weer op de manier waarop je een worp uitvoert. Je weet nooit waar je aan toe bent. Het is een onderdeel dat absoluut bij jiu-jitsu hoort, maar mijn voorkeur gaat uit naar het echte gevecht.”