Israëlische minister van Defensie Barak verrast met besluit politiek te verlaten

Barak vorige week op een persmoment bij raketschild Iron Dome, dat raketten vanuit Gaza moet onderscheppen. Foto Reuterrs / Daniel Bar-On

Ehud Barak, voormalig premier en de huidige Israëlische minister van Defensie, verlaat de politiek. Dat maakte hij vanochtend bekend op een persconferentie. Het onverwachtse besluit betekent dat Barak geen kandidaat meer zal zijn voor de parlementsverkiezingen van januari.

Barak blijft de komende drie maanden nog aan tot een nieuwe regering is geformeerd. Op 22 januari vinden er in Israël parlementsverkiezingen plaats.

In een toelichting op zijn besluit zei Barak dat hij de afgelopen weken heeft nagedacht over zijn toekomst en dat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen. Barak is momenteel de leider van Azmaut, een splinterpartij die een afsplitsing is van de Arbeidspartij die Barak jarenlang leidde. Het was niet de verwachting dat Azmaut een rol van betekenis zou spelen bij de verkiezingen van januari.

Verrassend besluit kan gevolgen hebben voor beleid Israël

De beslissing van Barak is een verrassende. De minister van Defensie geldt samen met premier Benjamin Netanyahu als de drijvende kracht achter het Israëlische verzet tegen het nucleaire programma van Iran. Barak en Netanyahu beschuldigen Teheran ervan heimelijk kernwapens te ontwikkelen en beschouwen Iran met atoomwapens als een existentiële bedreiging voor Israël.

Door het vertrek van Barak is het de vraag wat de koers van de volgende minister van Defensie op dit gebied zal zijn, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Netanyahu en Barak waren eensgezind wat betreft de dreiging die werd gezien in Iran. Het is interessant wie straks zijn opvolger wordt en of diegene dezelfde positie zal innemen. Binnen het leger zijn er namelijk behoorlijk veel twijfels over de wenselijkheid en uitvoerbaarheid van een aanval op Iran.”

Barak had de afgelopen weken als defensieminister de leiding over de Operatie Verdedigingszuil in Gaza. Bij de korte oorlog met Hamas, die uitbrak na honderden raketbeschietingen vanuit Gaza, werden 161 Palestijnen gedood, van wie volgens Hamas 71 burgers. Aan Israëlische zijde vielen vijf doden.

    • Pim van den Dool