ING lost opnieuw een deel van staatssteun af

Bank en verzekeraar ING heeft weer een gedeelte van de staatssteun afgelost. Het concern heeft een bedrag van 1,125 miljard euro afbetaald. Dat bedrag bestaat uit 750 miljoen euro aan afgeloste staatssteun en 375 miljoen euro aan premie en rente. Dat heeft ING vandaag bekendgemaakt.

In totaal staat nu nog een bedrag van circa 2,2 miljard euro open aan niet afgeloste steun. ING kreeg vier jaar geleden een eerste kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse Staat. Een jaar later volgde nog een steunoperatie, waarbij de Staat voor een groot deel het economisch eigendom van een pakket Amerikaanse hypotheken van de bank en verzekeraar plus bijbehorende risico’s overnam.

ING heeft nu in totaal 10,2 miljard euro aan de Staat terugbetaald, waarvan 7,8 miljard aan verleende steun en 2,4 miljard aan rente en premie.

Aan die in 2008 en 2009 verleende staatssteun verbond de Europese Commissie de voorwaarde dat het bedrijf kleiner moest worden, door onder meer onderdelen te verkopen. Ook waren overnames verboden, mocht het concern niet stunten met tarieven en de laagste prijzen aanbieden op de markt.

Vorige week liet ING weten dat er met de Europese Commissie nieuwe afspraken zijn gemaakt over de voorwaarden die verbonden waren aan de steunoperatie. Het afstoten van onderdelen mag langer duren van EU. Daarnaast mag de bank en verzekeraar langer doen over het aflossen van het restant aan staatssteun dat nu nog open staat.

Een andere versoepeling betreft de verkoop van de WestlandUtrecht Bank, een hypotheekbank. Deze hoeft niet langer verkocht te worden, omdat dat in de huidige marktomstandigheden tamelijk onmogelijk blijkt te zijn.