ING betaalt 1,1 miljard euro staatssteun terug

Foto NRC / Olivier Middeldorp
Foto NRC / Olivier Middeldorp Foto NRC / Olivier Middeldorp

ING Groep heeft 1,125 miljard euro betaald aan de Nederlandse staat aan aflossing en rente vanwege de steun die het tijdens de kredietcrisis heeft ontvangen. Dat maakten de bank en verzekeraar en het ministerie van Financiën vandaag bekend.

Met het bedrag lost ING 750 miljoen euro aan steun af. De rest van het bedrag bestaat uit premie. De betaling is onderdeel van een recente overeenkomst tussen ING, de staat en de Europese Commissie. Daarin is afgesproken dat ING de overgebleven staatssteun in vier jaar terugbetaalt.

ING kreeg in 2008 tien miljard euro aan kapitaalinjectie. ING heeft nu in totaal 10,2 miljard euro aan de Staat terugbetaald, waarvan 7,8 miljard aan verleende steun en 2,4 miljard aan rente en premie.

De groep betaalt de aflossing van 1,125 miljard van een dividend die ING Groep kreeg van het onderdeel ING Bank. De groep krijgt in dat kader nog eens een miljard euro voor de eigen balans. Hiermee is de core-tier-1-ratio van de bank onder de huidige bankregels verlaagd naar 11,8 procent, waarmee ING nog wel voldoet aan de Europese eis van negen procent.

ING krijgt meer tijd van Brussel

Vorige week werd bekend dat ING meer tijd krijgt van de Europese Commissie om het bedrijf te splitsen in een bank en een verzekeraar. De afsplitsing moet uiterlijk eind 2018 gerealiseerd worden, in plaats van 2015. Verder is besloten dat de WestlandUtrecht Bank, een hypotheekbank, niet langer verkocht hoeft te worden.

In 2009 stemde ING zelf in met de eisen van Brussel die er op neerkwamen dat het bank- en verzekeringsbedrijf zichzelf moest halveren. Maar de financiële instelling, en ook De Nederlandsche Bank, vond dat zij geen werkelijke keuze had en onevenredig hard werd aangepakt. Zij stapte met succes naar het Gerecht van de Europese Unie, net als de Nederlandse staat.

    • Marije Willems