Indirecte onderhandelingen tussen Gaza en Israël begonnen in Egypte

Israëlische vissers met op de achtergrond den deel van de Gazastrook. Israël versoepelde eersgisteren restricties voor de visserij en landbouw in Gaza. Foto Reuters / Amir Cohen

Wat wordt het: staken de Palestijnse militanten hun illegale import van wapens uit Iran en heft Israël dan tegelijk de blokkade van Gaza op? Het lijkt erop dat ofwel dát de uitkomst van de vandaag begonnen indirecte onderhandelingen tussen beide partijen moet worden, of de impasse duurt voort.

Israël en de Palestijnen uit de Gazastrook zijn vandaag in Egypte begonnen met de gesprekken na de afkondiging van het staakt-het-vuren vorige week. De onderhandelingen moeten een nieuw hoofdstuk inluiden in de betrekkingen tussen beide. Ze spreken met Egyptische functionarissen die met behulp van Amerikaanse inbreng vorige week ook al de wapenstilstand wisten uit te onderhandelen.

Wapenstilstand sinds woensdag succesvol

Het zijn de eerste gesprekken sinds het bestand woensdag inging en een einde maakte aan acht dagen van Israëlische luchtaanvallen op Gaza en raketaanvallen uit Gaza op Israël. Beide partijen eisten hierop de overwinning op.

Een overeenkomst bereiken zal niet eenvoudig zijn. De Palestijnen willen dat Israël de grensposten van Gaza openstelt.

“Hierover bleek meteen al verschil van interpretatie van de bestandsvoorwaarden. Khaled Meshaal, de hoogste leider van Hamas, zei op een persconferentie in Kairo dat is overeengekomen dat alle grensovergangen open gaan. Maar Israëlische bronnen zeiden dat Israël de blokkade van de Gazastrook die het in 2007 afkondigde, niet zal opheffen.” - Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants, NRC.

Israël stelde de blokkade vijf jaar geleden in nadat Hamas de macht had gegrepen in de Gazastrook. Het land versoepelde de blokkade de afgelopen jaren weliswaar, maar bepaalde goederen, zoals bouwmaterialen, worden nog steeds tegengehouden.

Israël wil op zijn beurt een einde aan de wapensmokkel naar Gaza. Wapens uit Iran worden via een omslachtige route naar Egypte gebracht en vervolgens door tunnels over de grens gesmokkeld. Volgens een Israëlische bron die betrokken is bij de gesprekken is Jeruzalem bereid stappen te nemen om het leven van burgers in Gaza te verbeteren, maar wil het voorkomen dat Hamas zijn machtspositie kan versterken. Vooral de wapensmokkel is voor Israël een prioriteit in de onderhandelingen.