In Polen is meer te halen dan arbeiders

Wie het Nederlandse gesomber over financiële crisis en bezuinigingen beu is, moet maar eens een kijkje in Polen nemen. Daar blaken ze van zelfvertrouwen en optimisme. En dat werkt aanstekelijk, ondervonden de makers van De Slag om Brussel. Vanavond roept „het enige echte programma over Europa” Polen uit tot gidsland en steekt het de loftrompet over dit voormalige Oostblokland.

Dat mag ook weleens. In Nederland worden Polen doorgaans geassocieerd met drankmisbruik, overlast en verdringing op de arbeidsmarkt. Dat de Poolse economie in de afgelopen jaren, tegen de Europese trend in, onafgebroken is gegroeid, is minder bekend. Over die groei zullen sceptici zeggen: logisch, want het land profiteert volop van Europese subsidies. Maar dat is te gemakkelijk. De Polen werken hard, heel hard.

De bloementelers en ondernemers in het Westland weten dit al lang. Het ziekteverzuim onder hun Poolse werknemers, zeggen ze in het tv-programma, is „nihil”. Polen lummelen niet, roken geen sigaretjes in de zon. En de verhalen over overlast zijn gewoon niet waar, een enkel incident daargelaten. Maar ook in Polen zelf zijn Nederlandse ondernemers lyrisch, niet alleen over de arbeidsethos, maar ook over het opleidingsniveau van de Polen. Hbo-opleidingen, zegt één van hen, zijn beter dan in Nederland. Ondernemers gaan al lang niet meer alleen om het geld naar Polen, maar ook om de kennis, bijvoorbeeld op het gebied van softwareontwikkeling.

De archetypische plaatjes van Polen – boer op paardenkar, dronkenlap voor dorpswinkel – blijven in de Slag om Brussel achterwege. We krijgen het moderne Polen te zien, het land waar de grootste shoppingmall van Europa staat (in Wroclaw) en waar multinationals over elkaar heen buitelen om een graantje mee te pikken van de nieuwe welvaart.

Hoog tijd dat Nederland doorkrijgt dat er meer te halen valt dan arbeidsmigranten.

De Slag om Brussel, 20.25 uur. Nederland 2.

    • Stéphane Alonso