Hoogtevrees? Alex beklimt kaarsrechte berg van 600 meter, zonder touw

Het zijn van die waaghalzen waarbij je maag, alleen al bij het bekijken van hun materiaal, als een kwal boven je darmen begint te zweven. Alex Honnold is zo’n niets vrezende vrije ziel die zonder touw en gereedschap, slechts met bergschoentjes en een tasje kalk, steil omhoog gaat.

Het zijn van die waaghalzen waarbij je maag, alleen al bij het bekijken van hun materiaal, als een kwal boven je darmen begint te zweven. Alex Honnold is zo’n niets vrezende vrije ziel die zonder touw en gereedschap, slechts met bergschoentjes en een tasje kalk, steil omhoog gaat.

“He is like Michael Jordan.” Hij moet gek zijn. Of toch in elk geval de dood allerminst vrezen. Eén verkeerde beweging, even een wegglijdende voet of vingers die verkrampen en het is afgelopen. Dit zogenoemde free soloing door Honnold werd vastgelegd door National Geographic.

De 27-jarige Amerikaan beklimt de Half Dome, de blikvanger van Yosemite National Park. Dat is normaal gesproken niet zo spannend, elk jaar doen vele hikers dat. Maar Honnold neemt de berg vanaf de noordwest zijde, die vrijwel verticaal is. Meer zien, bekijk het 60 Minutes item over Alex:

    • Jules Seegers