Herta Müller hekelt Nobelprijs Mo Yan

De toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Mo Yan is een ‘catastrofe’, vindt schrijfster en eerdere Nobelprijslaureaat Herta Müller. Ze beschuldigde de Chinese schrijver van het ‘verheerlijken van censuur’.  De winnares van de Nobelprijs in 2009 haalde zaterdag in de Zweedse krant Dagens Nyheter fel uit naar de bekroning van de Chinese auteur. Müller kon naar

Mo Yan in 2009 / Foto: Reuters

De toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Mo Yan is een ‘catastrofe’, vindt schrijfster en eerdere Nobelprijslaureaat Herta Müller. Ze beschuldigde de Chinese schrijver van het ‘verheerlijken van censuur’. 

De winnares van de Nobelprijs in 2009 haalde zaterdag in de Zweedse krant Dagens Nyheter fel uit naar de bekroning van de Chinese auteur. Müller kon naar eigen zeggen ’wel huilen’, toen ze het nieuws van Mo’s bekroning hoorde. ‘De Chinezen zeggen zelf dat Mo Yan een beambte is van dezelfde rang als een minister,’ aldus Müller. ‘Hij verheerlijkt censuur.’ 

Müller beweerde dat Mo Yan dit jaar een speech van Mao Zedong heeft overgeschreven voor een herdenkingsboek, waarin de oude communistische leider zegt dat kunst en cultuur het politieke systeem moeten ondersteunen. Zelf heeft Müller een voorgeschiedenis met censuur: ze groeide op in het Roemenië onder Ceaucescu, waar haar werk gecensureerd werd.

Eerder ontstaken Chinese dissidenten al in woede over de uitverkiezing van Mo Yan, die actief lid is van de communistische partij. Hij heeft bij de Chinese overheid banen als vicevoorzitter van de Chinese Schrijvers Associatie en leraar literatuur aan de Culture Academie van het Volksbevrijdingsleger. Zijn Nobelprijs werd met gejuich ontvangen in China en vormde daarmee een scherp contrast met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan mensenrechtenactivist Liu Xiaobo, die een celstraf van elf jaar uitzit voor het schrijven van een pro-democratisch pamflet.