'Halalwoningen' goed idee

Zaterdag liet de PVV weten vragen te hebben voor de minister van Wonen over de ‘halalwoningen’.

Amsterdam. Het aanpassen van woningen aan de wensen van moslims zoals in Amsterdam gebeurt, is pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer willen wonen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gisteren in het tv-programma Eva Jinek op Zondag. „De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee.”

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen aangepast aan de woonwensen van moslims, bleek zaterdag nadat er ophef over kwam. De woningcorporatie maakte de plannen al in 2011 openbaar. De corporatie benadrukte zaterdag dat de islamitische extra’s alleen zijn aangebracht zolang ze de verhuurbaarheid van de woningen niet in de weg staan. De aanpassingen houden onder meer in dat er extra wateraansluitingen zijn voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om het mannen- en vrouwendomein te scheiden.

Gevraagd of het niet principieel onjuist is om mee te werken aan deze seksescheiding, zei Plasterk dat niet altijd overal een principekwestie van moet worden gemaakt. „Leef je leven en laat anderen dat ook doen.” Niet alle politici kijken er zo tegenaan. SP-Kamerlid Sadet Karubulut sprak gisteren van „apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie.” PVV-leider Geert Wilders sprak van „totale idiotie”. NRC