Gouden Harp voor Racoon en De Jeugd van Tegenwoordig

ROTTERDAM - Racoon tijdens de uitreiking van de Edison voor de categorie beste band. ANP KIPPA ROBERT VOS Racoon tijdens de uitreiking van de Edison voor de categorie beste band. Foto ANP / Robert Vos

Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig en Giorgio Tuinfort hebben de muziekprijs de Gouden Harp in de wacht gesleept, meldt de NOS. De prijs werd dit jaar voor de vijftigste keer uitgereikt door auteursrechtenorganisatie Buma.

“De aanwezigheid van veel oud-harpenwinnaars geeft de waarde van deze prijs aan”, zegt Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. Helmink:

“De continuïteit en het grote talent van alle voorgaande winnaars bepalen dat de harp een van de belangrijkste muziekprijzen van Nederland is geworden. Het zijn stuk voor stuk helden uit vijftig jaar Nederlandse muziekgeschiedenis, waar we er vandaag drie aan mogen toevoegen.”

In oktober 2011 mocht de Zeeuwse popformatie Racoon al een Edison in ontvangst nemen, omdat de band volgens de jury “het schrijven van songs tot een kunstvorm heeft gepromoveerd.” Hiphopgroep De Jeugd van Tegenwoordig wist ook al heel wat prijzen in de wacht te slepen, waaronder een Edison en enkele TMF- en MTV-awards. Producent Giorgio Tuinfort werkte onder meer met Michael Jackson kort voor diens dood.

Dit weekend werd bekend dat de Zilveren Harpen, de aanmoedigingsprijs van Buma, naar Django Wagner, Laura Jansen en Afrojack gaan.

    • Jeannine Julen