Gevangen door het vuur

Bangladeshi police officers inspect the burnt garment factory outside Dhaka, Bangladesh, Sunday Nov. 25, 2012. At least 112 people were killed in a late Saturday night fire that raced through the multi-story garment factory just outside of Bangladesh's capital, an official said Sunday. (AP Photo/ khurshed Rinku)
Bangladeshi police officers inspect the burnt garment factory outside Dhaka, Bangladesh, Sunday Nov. 25, 2012. At least 112 people were killed in a late Saturday night fire that raced through the multi-story garment factory just outside of Bangladesh's capital, an official said Sunday. (AP Photo/ khurshed Rinku)

Politieagenten onderzoeken een door brand verwoeste kledingfabriek net buiten Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Ten minste 112 mensen kwamen bij de brand om het leven.

Het vuur brak zaterdagavond uit op de begane grond van een zeven verdiepingen tellende fabriek van Tazreen Fashions. Gisterochtend waren honderd lichamen, vooral vrouwen, geborgen. Twaalf andere medewerkers waren uit wanhoop uit de ramen van het gebouw gesprongen en stierven later in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

De zoektocht naar slachtoffers gaat nog door. Volgens lokale media zijn er 124 mensen omgekomen. Hoeveel mensen er nog worden vermist, wilde het hoofd van de brandweer niet zeggen, meldde persbureau AP.

Bangladesh heeft zo’n vierduizend kledingfabrieken. De arbeidsomstandigheden en veiligheidsmaatregelen in de overvolle fabrieken zijn vaak armzalig. Het land verdient jaarlijks ongeveer 20 miljard dollar aan de export van kleding, vooral naar de Verenigde Staten en Europa.