Geen geld, dus ook geen basketbalploeg

Het Nederlandse basketbalteam is twee jaar niet van de partij. De bond moet bezuinigen.

Verslaggever

Rotterdam. Geen oranje shirtje, geen interlands, geen trainingen met de beste basketballers van het land. Niks meer. Het mooiste podium voor de Nederlandse topbasketballers valt weg. De komende twee jaar worden de activiteiten van het mannenteam stopgezet. „Een harde klap in ons gezicht”, zegt international Arvin Slagter (27), speler van Leiden. „Het is erg pijnlijk dat we ons straks niet meer internationaal kunnen meten.”

Op de algemene vergadering van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) werd zaterdag ingestemd met een ‘plan van aanpak’ van het bestuur om het financiële tekort van de bond (zo’n 300.000 euro) terug te dringen. De afgevaardigden gingen hiermee in meerderheid akkoord.

De gevoeligste maatregel: twee jaar lang wordt er geen geld meer gereserveerd voor de programma’s voor spelers onder de twintig jaar en de nationale mannenploeg (besparing: 95.000 euro). Verder wordt 10 procent bezuinigd op de personeelskosten van het bondsbureau (140.000 euro) en komt er een contributieverhoging van 5 euro voor elk verenigingslid, wat 200.000 euro oplevert.

Het Nederlandse mannenbasketbal was al geen succesverhaal, maar met het wegvallen van het vlaggenschip van de bond (40.000 leden) lijkt de sport het nog lastiger te krijgen. De basketbalbond is financieel in problemen gekomen door onvoorziene uitgaven, onder meer voor de rolstoelbasketbalsters die op de Paralympics in Londen brons behaalden. Ook de kosten van de WK vrouwen onder de 17, dit jaar in Amsterdam, zijn hoger uitgevallen dan begroot.

„Over de hele linie waren er budgetoverschrijdingen”, zegt bondsvoorzitter Francisca Ravestein. Sponsorinkomsten lopen terug. En de subsidies van sportkoepel NOC*NSF voor de mannenploeg en het mannenteam onder de twintig jaar worden afgebouwd. De bond zat al langer in financieel zwaar weer.

De keuze om de mannenploeg on hold te zetten is met „pijn in het hart gemaakt”, vertelt Ravenstein. „Maar er moeten impopulaire maatregelen worden genomen om het financiële probleem weg te werken. We zagen geen andere mogelijkheid.”

De nationale vrouwenselecties worden nog wel financieel gesteund. Een bewuste afweging, want het perspectief bij de vrouwen is beter. Kwalificatie voor de Spelen in Rio in 2016 is mogelijk, op basis van de resultaten op internationale toernooien en de prestaties van de meisjesselecties.

De mannenploeg, die in Europa in de B-divisie uitkomt, presteert al jaren matig. Beslissende wedstrijden worden vaak verloren. Door het terugtrekken loopt het nationale team de kwalificatiecyclus voor het EK in 2015 in Oekraïne mis.

Maar er gloort nog een beetje hoop. Er wordt gewerkt aan een reddingsoperatie om de ploeg toch in te kunnen schrijven voor de EK-kwalificatie, een initiatief van drie oud-internationals in samenwerking met een sportmarketingbureau. Zij gaan proberen om in anderhalve week circa 120.000 euro bij elkaar te krijgen, genoeg voor één seizoen. Haast is geboden, want de loting voor het EK is op 8 december. Wie de initiatiefnemers zijn, kan Ravestein niet zeggen.

International Slagter wacht af. Hij begrijpt niet dat het management kan blijven zitten na het financiële wanbeleid. „Als ik als basketballer niet presteer, zal mijn contract niet verlengd worden.” Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse basketbal. „Door het programma twee jaar stil te leggen maak je het gat met andere landen nog veel groter.” En bij de jeugdselecties komt het ook hard aan. Slagter: „Welk signaal geef je hiermee af aan talentvolle jeugdspelers die nu het nationale team proberen te bereiken?”

    • Steven Verseput