Geen geld, dus nu ook even geen nationale basketbalploeg

Het Nederlandse basketbalteam is twee jaar niet van de partij. De bond moet bezuinigen. „Dit is een harde klap in ons gezicht.”

Geen oranje shirtje, geen interlands, geen trainingen met de beste spelers van het land. Het mooiste podium van het seizoen voor de Nederlandse topbasketballers valt weg. De komende twee jaar worden de activiteiten van het nationale mannenteam stopgezet. „Zeer teleurstellend”, reageert Arvin Slagter (27), speler van Leiden. „Erg pijnlijk dat we ons straks niet meer internationaal kunnen meten.”

Op de algemene vergadering van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) in Almere werd zaterdag ingestemd met een ‘plan van aanpak’ van het bestuur om het financiële tekort van de bond (zo’n drie ton) terug te dringen. De afgevaardigden gingen in meerderheid akkoord met het plan en de begroting.

Meest gevoelige maatregel: twee jaar lang wordt er geen geld meer gereserveerd voor de programma’s voor spelers onder de twintig jaar en de nationale mannenploeg (besparing: 95.000 euro). Daarnaast wordt er tien procent bezuinigd op de personeelskosten van het bondsbureau in Nieuwegein (140.000 euro) en komt er een contributieverhoging van 5 euro voor elk lid van een basketbalvereniging, wat 200.000 euro moet opbrengen.

De basketbalbond is financieel in problemen gekomen door onvoorziene uitgaven, onder meer voor de Nederlandse rolstoelbasketbalsters die op de Paralympics in Londen brons behaalden. Ook de kosten van het WK voor vrouwen onder de 17, dit jaar in Amsterdam, zijn hoger uitgevallen dan begroot.

„Maar het is een combinatie van een heleboel factoren. Over de hele linie zijn er budgetoverschrijdingen geweest”, zegt Francisca Ravestein, voorzitter van de basketbalbond. Sponsorinkomsten lopen terug. En de subsidies van sportkoepel NOC*NSF voor de mannenploeg en het mannenteam onder de twintig worden afgebouwd.

De keuze om de mannenploeg ‘on hold’ te zetten is met „pijn in het hart gemaakt”, vertelt Ravenstein. „Maar er moeten impopulaire maatregelen worden genomen om het financiële probleem weg te werken. We zagen geen andere mogelijkheid.”

De nationale vrouwenselecties worden nog wel gesteund. Een bewuste afweging: van de mannen worden op korte termijn geen aansprekende prestaties verwacht. Het perspectief bij de vrouwen is beter: kwalificatie voor de Spelen in 2016 is mogelijk op basis van de resultaten op internationale toernooien.

De mannenploeg, die in de Europese B-divisie uitkomt, presteert al jaren matig. Door het terugtrekken loopt het nationale team de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap in 2015 in Oekraïne mis.

Maar er gloort nog een beetje hoop. Er wordt gewerkt aan een reddingsoperatie om de ploeg toch in te kunnen schrijven voor de EK-kwalificatie. Het is een initiatief van drie oud-internationals en een sportmarketingbureau. Zij gaan proberen om zo’n 120.000 euro bij elkaar te krijgen, genoeg voor één seizoen. Wie de initiatiefnemers zijn kan Ravestein niet zeggen.

International Slagter wacht het af. Hij begrijpt niet dat het management kan blijven zitten na het financiële wanbeleid. „In het bedrijfsleven word je dan ontslagen. En als ik als basketballer niet presteer, zal mijn contract niet verlengd worden.” Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse basketbal. „Door het programma stil te leggen, wordt het gat tussen ons en andere landen nog veel groter.” En bij de jeugdselecties komt het ook hard aan. Slagter: „Welk signaal denk je dat je hiermee afgeeft aan talentvolle jeugdspelers die nu het nationale team proberen te bereiken?”

    • Steven Verseput