‘Fusieplan Nederlandse natuurorganisaties kost 1500 banen’

ANWB-directeur Guido van Woerkom presenteert vandaag het fusieplan voor de natuursector. Foto ANP/Sander Koning

Nederlandse organisaties voor natuurbeheer moeten op regionaal niveau fuseren tot één organisatie met de naam ‘Nationaal Erfgoed’. Die samenvoeging kost 1500 van de vijfduizend banen in de groene sector, schrijft dagblad Trouw vanochtend.

Het fusieplan is ontwikkeld door de ANWB en wordt vandaag gepresenteerd door directeur Guido van Woerkom tijdens een conferentie van Natuurmonumenten. Het voorstel is om eerst Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten met de Provinciale Landschappen per regio of provincie te laten samenwerken in ‘Erfgoed Huizen’. Andere organisaties kunnen daar later bij aansluiten.

‘Kosten in de sector liggen erg hoog’

Van Woerkom verwijst in zijn plan naar een onderzoek van InnovatieNetwerk, het onderzoekscentrum van het ministerie van Economische Zaken. Dat onderzoek laat zien dat de kosten in de totale groene sector onnodig hoog zijn. Door meer samen te werken en taken te verdelen, kunnen 1500 voltijdsarbeidsplaatsen worden bespaard, zo staat in het rapport.

In een interview met met het dagblad legt de directeur uit dat de reorganisatie van de sector pijnlijk zal zijn voor de werknemers:

“Je kunt ook zeggen: we kijken er niet naar, we zeggen er niets over en we zien wel wat er gebeurt. Maar dat lijkt me geen realistische opstelling. De werkelijkheid is dat de natuursector door het schrappen van subsidies wordt gedwongen te bezuinigen, en dat personeel een grote kostenpost is.”

    • Annemarie Coevert