Fanatiek en onverstoorbaar

None

De jonge Jesse Klaver (GroenLinks, 26 jaar) heeft een flinke portefeuille bemachtigd: financiën, sociale zaken en onderwijs. Al heeft hij niet bepaald een keuze – met maar vier Kamerleden moet de GroenLinks-fractie haar tijd slim verdelen.

Klaver is fanatiek, ambitieus en onverstoorbaar. Ondanks het verlies dat de partij al maanden boven het hoofd hing, leidde Klaver de campagne met strakke hand. Tijdens het gedoe rond de positie van ex-partijleider Jolande Sap eerder dit jaar werd ook Klaver als mogelijke opvolger genoemd. You hate him or you love him, zeggen GroenLinksers over hem: Jesse Klaver weet wat hij wil.

Als Klaver in de Tweede Kamer wil laten zien dat hij geschikt is als partijleider, zal de sociale zekerheid een lastig punt voor hem zijn. Want daarover is binnen GroenLinks volop discussie: is het huidige standpunt niet té rechts? Klaver zegt daarover dat hij het ontslagrecht niet „vanuit een vastomlijnde ideologie” wil aanpakken.