Extreem gevoelig dossier

Lea Bouwmeester (PvdA) wist in een veel grotere fractie haar portefeuille te vergroten. Zij mag voor de PvdA vertellen hoe het moet met de werking en financiering van het zorgstelsel. Het is een van de politiek meest gevoelige portefeuilles voor de partij, zeker na het fiasco rond de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Niet alleen denken PvdA en coalitiepartner VVD nogal anders over het onderwerp, de zorg blijkt jaar in jaar uit voor politici een onhanteerbaar monster. De kosten groeien altijd sneller dan begroot, wat in tijden van bezuinigingen een onprettig vooruitzicht is.

Bouwmeester zal te maken krijgen met felle aanvallen van Renske Leijten van de concurrent SP. Die zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om de PvdA verraad aan de sociaal-democratische idealen te verwijten.

Bouwmeester (33) staat bekend als praktisch en is geen groot voorstander van ideologisch gedreven beleid.