Er is kritiek op, maar zo nieuw is het niet

Een corporatie in Amsterdam gaat huizen aanpassen aan de woonwensen van moslims. Ongewenst, vinden PVV en SP.

1Wat zijn ‘halalwoningen’?De Amsterdamse woningbouwcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen aangepast aan de woonwensen van moslims. De woningcorporatie maakte de plannen al in 2011 openbaar. Het Parool berichtte er dit weekend over onder de noemer ‘halalwoningen’.

De aanpassingen aan de huurwoningen houden in dat er in de badkamer en het toilet extra wateraansluitingen zijn voor ritueel reinigen voor het gebed. Bij de voordeur is in de meterkast een extra opbergkastje gemaakt voor schoenen. Tussen de keuken en de woonkamer zijn schuifdeuren geplaatst om vrouwen te scheiden, en kookluchtjes uit de woonkamer te houden. En op het dak van het complex is een schotel geplaatst met ruim 800 internationale zenders waar bewoner voor vijf euro per maand gebruik van kunnen maken.

De aanpassingen aan de woningen zijn gedaan na overleg met de bewoners. Zij kregen via bewonerscommissies inspraak, omdat de woningbouwcorporatie het complex grondig zou renoveren. In het complex met in totaal 245 woningen was 85 procent van de bewoners moslim, sinds de renovatie, die in 2010 begon, is dat zo’n 50 procent.

2Is dit nieuw?Koopwoningen worden al langer door projectontwikkelaars aangepast aan culturele doelgroepen. In 2001 bleek uit onderzoek van het Delftse onderzoekbureau OTB dat in Rotterdam, Almere en Arnhem multiculturele bouwprojecten plaatsvonden. Woningbouwcorporatie Vestia liet in Zoetermeer een woongroep van Hindoestanen meepraten over de inrichting van hun toekomstige huurwoning. De bewoners kregen onder meer in de gang een nisje voor een altaar.

3Wat vindt de politiek?Die is verdeeld. Het aanpassen van woningen van moslims is pas een probleem als niet-moslims er niet meer willen wonen, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gisteren in een tv-programma. SP-Kamerlid Sadet Karubulut sprak van „apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie”. PVV-leider Geert Wilders liet via Twitter weten de ‘halalwoningen’ „ totale idiotie” te vinden. Ook de Amsterdamse VVD is „niet blij” met de woningen en wil de verantwoordelijk wethouder erop aanspreken tijdens de eerstvolgende commissievergadering, aldus VVD-raadslid Daniël van der Ree.

    • Yasmina Aboutaleb