Een legende in wording

De Duitser Sebastian Vettel veroverde gisteren zijn derde wereldtitel in de Formule 1.

German Formula One driver Sebastian Vettel is surrounded by photographers as he celebrates his F-1 World Championship on November 25, 2012 after arriving 6th in the Brazil F-1 GP at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil. AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA
German Formula One driver Sebastian Vettel is surrounded by photographers as he celebrates his F-1 World Championship on November 25, 2012 after arriving 6th in the Brazil F-1 GP at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil. AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA AFP

Sportverslaggever

Rotterdam. Zittend bovenop zijn bolide stak hij triomfantelijk een vingertje omhoog in de vochtige, Braziliaanse lucht. Sebastian Vettel wilde de wereld graag laten zien dat hij de beste Formule 1-coureur ter wereld is. Net als de afgelopen twee jaar.

Zijn hele carrière, tot vervelens aan toe, wordt Vettel al vergeleken met zijn beroemde landgenoot, Michael Schumacher. In de Duitse media werd hij ‘Baby Schumi’ genoemd, een jonge uitvoering van de zevenvoudig wereldkampioen. Maar na zijn derde wereldtitel op rij, gisteren in de stromende regen op het Autódromo José Carlos Pace, tijdens de afsluitende Grand Prix van Brazilië, is Sebastian Vettel hard op weg om van zichzelf een legende te maken.

Met zijn 25 jaar is de coureur van Red Bull ook na drie wereldtitels nog altijd jonger dan Schumacher was toen die in 1994 in Adelaide voor het eerst wereldkampioen werd.

De laatste – sensationele – Grand Prix van het seizoen stond voor het einde van een tijdperk. Waar Vettel zich verzekerde van zijn welverdiende wereldtitel, nam Schumacher (43) voorgoed afscheid van de sport die hem zoveel bracht. En die hij zoveel teruggaf na zijn debuut in 1991. Vettel was toen vier jaar oud. Schumachers indrukwekkende erelijst bevat negentien seizoenen, 308 races, 91 Grand Prix-zeges en 155 podiumplaatsen.

Vettel, net als Schumacher geschoold op de vermaarde kartbaan van de Kart-Club Kerpen-Manheim, tussen Keulen en Aken, lijkt hard op weg om nieuwe records te gaan breken in de Formule 1. Was hij twee jaar geleden al de jongste wereldkampioen ooit, inmiddels staat de teller voor de racer uit Heppenheim al op 26 overwinningen.

In een rechtstreeks gevecht om de wereldtitel kreeg Vettel het niet cadeau, gistermiddag op het kletsnatte circuit in Brazilië, waar de laatste overwinning van het Formule 1-seizoen naar de Brit Jenson Button (McLaren) ging. De Spanjaard Fernando Alonso (Ferrari), de enige coureur die Vettel nog kon bedreigen, eindigde als tweede, voor zijn Braziliaanse teamgenoot Felipe Massa. Vettel had aan zijn zesde plaats, één plek voor de afzwaaiende Schumacher, precies genoeg voor titelprolongatie.

Vlak na de start leek het noodlot toe te slaan voor Vettel, die werd geraakt en na een spin van zijn wagen op de laatste plaats terechtkwam. Daarvandaan begon hij aan een indrukwekkende inhaalrace, die hem plek voor plek naar zijn titel bracht.

Het autogekke Duitsland gunt het de vrolijke Vettel, zoon van een timmerman uit de deelstaat Hessen. Ooit trokken ze samen met een caravan langs de circuits van Europa en sliep Sebastian bij ruimtegebrek in de kofferbak. Het is het waard geweest voor de opvolger van Michael Schumacher. Hij voelt zich niet de nieuwe Schumacher – hij is de nieuwe Vettel.