‘Door agent gedode jongen droeg geen vuurwapen’

Vrienden en familie van de op station Hollands Spoor neergeschoten jongen houden een stille tocht. Op Station Hollands spoor legden ze bloemen en kaarsen neer. Foto ANP/Phil Nijhuis

De 17-jarige jongen die zaterdagochtend op het Haagse station Hollands Spoor is doodgeschoten door een agent droeg geen vuurwapen bij zich. Dat meldt Omroep West op basis van ingewijden binnen en buiten de politie.

De Telegraaf schrijft daarnaast dat de jongen niet op straat had mogen zijn omdat hij een straatverbod had.

Jongen werd neergeschoten na melding over vuurwapen

Een agent schoot de jongen neer na een melding dat hij in het station een man had bedreigd met een vuurwapen. De jongen zou naar zijn middel hebben gegrepen toen hem werd gevraagd zijn handen omhoog te houden. Daarop werd hij in de nek geschoten. Hij overleed later in een ziekenhuis. De politie heeft steeds in het midden gelaten of de jongen daadwerkelijk een vuurwapen bij zich had.

De jongen heeft volgens De Telegraaf in de cel gezeten voor een reeks inbraken. Bij de schorsing van zijn detentie in september werd hij in een woongroep geplaatst. De rechter had daarbij bepaald dat de 17-jarige in de weekeinden uiterlijk om 01.30 uur thuis moet zijn. Een getuige zegt in de krant dat de jongen zich op het station keurig gedroeg.

Zijn familie zegt tegen Omroep West dat de jongen binnenkort zelfstandig zou gaan wonen. Volgens een tante was hij net bezig zijn leven weer op te pakken en ging hij weer naar school en stage.

Voor de jongen is gisteravond een stille tocht gehouden. Rond de 150 mensen liepen mee. Op het perron waar de jongen werd neergeschoten hield de groep twee minuten stilte en werden kaarsen aangestoken.