De zwaarste van de fractie

Nederland, Maarssen, 30 juni 2012, Pieter Omtzigt, CDA kandidaat voor de Tweede Kamer verkiezingen 2012 / CDA kamerlid Foto; Hilz & Verhoeff / Holandse Hoogte Hilz & Verhoeff/Hollandse Hoogte

Pieter Omtzigt (CDA) mag de comeback kid van de Tweede Kamer worden genoemd. En zijn terugkeer is indrukwekkend. Door de CDA-leiding was de 38-jarige Twent niet op een verkiesbare plek gezet, ofschoon hij door de Kamer als pensioenrapporteur in Europa was aangesteld.

De econometrist kwam na kritiek van diverse CDA-afdelingen toch op de lijst, maar slechts op de 39ste plek. Met 36.750 voorkeurstemmen belandde hij toch in de Kamer. Mede door het grote zetelverlies van zijn partij heeft Omtzigt nu een omvangrijke portefeuille. Hij is niet alleen woordvoerder op het gebied van pensioenen, maar ook op het gebied van Europa, buitenlandse zaken en fiscale zaken. Daarmee heeft hij zo’n beetje de zwaarste portefeuille van de fractie. Omtzigt heeft zich nooit rancuneus uitgelaten over de pogingen van de partijleiding om hem buiten de fractie te houden. „Wij zijn een democratische partij, leven in een democratisch land en dit is de uitslag.”