De zoete wraak van Reis

Met een goal en een assist bracht Jonathan Reis zijn vorige club PSV persoonlijk een nederlaag toe.

EINDHOVEN - PSV - Vitesse , Voetbal Eredivisie , seizoen 2012-2013 , 25-11-2012 , Philips stadion , PSV Eindhoven speler Mark van Bommel (l) met Vitesse speler Jonathan Reis (m) en PSV Eindhoven speler Marcelo Antonio Guedes Filho (r).
EINDHOVEN - PSV - Vitesse , Voetbal Eredivisie , seizoen 2012-2013 , 25-11-2012 , Philips stadion , PSV Eindhoven speler Mark van Bommel (l) met Vitesse speler Jonathan Reis (m) en PSV Eindhoven speler Marcelo Antonio Guedes Filho (r). Peter Lous

Redacteur Voetbal

Eindhoven. De revanche van Jonathan Reis was nog mooier dan hij zelf voor mogelijk had gehouden. Met een doelpunt en een assist stond de 23-jarige spits van Vitesse aan de basis van de 2-1 zege bij koploper PSV. De Braziliaan trok na zijn treffer zijn shirt uit en toonde de letters ‘JK’, verwijzend naar de stad Juscelino Kubitschek nabij Belo Horizonte, waar zijn moeder het duel rechtstreeks voor de tv volgde. „Ik wilde zo graag winnen en scoren. Ongelooflijk dat het is gelukt”, sprak een stralende Reis. „Mijn moeder is nu een blij mens.”

Eduardo Santos, fysiotherapeut én mental coach van Reis, straalde op de tribune van geluk. Bijna twee jaar deelde hij lief en leed met Reis, die in december 2010 in dienst van PSV een zware knieblessure opliep. Velen betwijfelden of Reis ooit weer zijn oude niveau zou halen. Vitesse bood hem kans op eerherstel. „De nieuwe Reis is nu opgestaan”, stelde Santos gisteren. „Ik ben zo trots op hem. Om dit te vieren gaan we samen pizza eten. Dat heeft hij wel verdiend.”

Het leven en de voetbalcarrière van Reis kende vele pieken en dalen. De aanvaller werd als tiener de hemel ingeschreven, maar een drugsverslaving en blessures deden hem bijna in de goot belanden. Met de hulp van een groepje vertrouwelingen – onder wie zijn moeder, zijn steun en toeverlaat Eduardo Santos en zijn coach Fred Rutten – krabbelde Reis op. Gisteren beleefde hij een glorieuze comeback in Eindhoven, als speler van Vitesse. Reis weigerde een lange neus naar PSV te trekken. „Ik heb nog steeds enorm veel respect voor die club. En dat zal altijd zo blijven.”

Reis kreeg bij Vitesse het onvoorwaardelijke vertrouwen van Rutten. De spits, die de afgelopen maanden in de schaduw stond van topscorer Wilfried Bony, mocht telkens in de basis beginnen. Reis kwam in dertien wedstrijden niet verder dan vier goals en was een schim van de speler die hij in zijn beste dagen bij PSV was. „Hij voelde dat de mensen kritisch naar hem keken. Dat hij zichzelf moest waarmaken. Reis wilde niets liever dan aan zijn oude club laten zien wat hij nog waard is”, aldus Santos.

De afgelopen weken voelde Santos dat de druk bij Reis in aanloop naar het duel met PSV toenam. „Reis had begin dit jaar ook al met Vitesse in Eindhoven gespeeld, maar dat was anders”, vertelde Santos, die bij de Arnhemse club op de loonlijst staat. „Destijds was hij fysiek nog niet fit. Nu is Reis lichamelijk weer 100 procent in orde. Deze wedstrijd was in alle opzichten belangrijk voor hem.”

Santos probeerde Reis in de voorbereiding op zijn gemak te stellen. „Ik wilde voorkomen dat hij zich te veel zou pushen en de druk te groot zou worden. Ik heb steeds herhaald dat hij relaxed moest blijven en moest vertrouwen op zijn spel. Maar ik voelde ook dat het duel met PSV al maanden een barrière was. Hij moest door die muur heen zien te breken.”

Reis, die in het verleden allerminst een trainingsbeest was, investeerde de afgelopen tijd in zichzelf door talloze vrije trappen te nemen. Met hulp van routinier Theo Janssen werkte Reis na trainingen aan zijn traptechniek. Dat betaalde zich uit toen hij gisteren in de vijftiende minuut op de rand van het strafschopgebied mocht aanleggen. Reis krulde de bal via de muur achter PSV-doelman Boy Waterman. Na de vroege openingstreffer van Timothy Derijck stond het plotseling 1-1. „Toen schoot er van alles door me heen”, vertelde Reis. „Ik dacht vooral aan mijn familie.”

Reis had er vooraf stiekem rekening mee gehouden dat hij zou scoren. Voor de wedstrijd plakte hij eigenhandig de letters ‘JK’ op zijn ondershirt. En hij sprak met ploeggenoot Patrick van Aanholt af dat hij hem als eerste in de armen zou vallen. Santos was ook van het plan op de hoogte en kraaide van geluk toen Reis scoorde en zijn shirt uittrok. Coach Rutten reageerde daarentegen woedend op de actie die een gele kaart opleverde. „Als ik Reis was geweest had ik misschien wel al mijn kleren uitgetrokken”, lachte Santos later.

Het feest was compleet toen Reis in de 74ste minuut koppend de beslissende assist op Bony gaf: 2-1. Zo eindigde de revanche van Reis, ook in de sportieve wraak van de vorig seizoen bij PSV ontslagen Rutten. Reis: „Dit had ik niet durven dromen.”