De VVD moppert na en gaat nu regeren

Premier Mark Rutte heeft krediet verspeeld, maar krijgt de zegen van zijn leden mee. Op het VVD-congres kwam hij zonder kleerscheuren weg.

De problemen voor premier Mark Rutte met zijn eigen partij zijn voorbij, zo bleek zaterdag op het VVD-congres in Den Bosch. Er werd nog wat nagemopperd over de alweer afgeschafte inkomensafhankelijke premie, maar de woede die twee weken lang zichtbaar was, was dat niet in de Brabanthallen.

Wel werd duidelijk dat Rutte krediet heeft verspeeld. Het aura van onkwetsbaarheid is de partijleider kwijt, en dat leidt tot een andere appreciatie bij zijn achterban. Een vrouwelijke aanwezige: „Hoe kunnen we erop vertrouwen dat het de volgende keer anders is?”In vergelijking met eerdere partijbijeenkomsten viel op dat de bon mots van Rutte minder vaak met bewondering voor zijn verbale bekwaamheid werden begroet. Nu was er hier en daar eerder lichte ergernis.

Rutte deed zijn best het krediet terug te winnen. Hij bedankte de leden voor hun kritiek. Hij riep ze op weer „schouder aan schouder” te staan, in goede én slechte tijden. Hij gaf tips, zodat ze in staat zouden zijn „bij de Albert Heijn, maar steeds vaker ook bij de Aldi en bij de koffieautomaat”, uit te leggen waarom de VVD een regeerakkoord met de ideologische tegenpool PvdA heeft gesloten. Hij benadrukte nog eens hoeveel de VVD in deze coalitie gedaan kan krijgen: hervorming van het ontslagrecht, harder veiligheids- en immigratiebeleid, een lager begrotingstekort, efficiëntere zorg. En het belangrijkste van regeren met de PvdA, benadrukte hij meermalen: het zou leiden tot een stabiele regering – iets waar Nederland na vijf verkiezingen in tien jaar naar zou snakken.

De VVD’ers leken daar ook naar te verlangen. De enige motie die eiste dat leden iets te zeggen zouden krijgen bij regeringsdeelname, en die daarmee als motie van wantrouwen kon worden gezien, werd door driekwart van de aanwezigen weggestemd. Minder strenge moties werden niet eens in stemming gebracht.