De revanche van Reis is ook de revanche van Rutten

Twee ex-PSV’ers stonden centraal bij het uitduel van Vitesse in Eindhoven. Spits Reis scoorde en gaf een assist. Coach Rutten bedacht de tactiek.

De revanche van Jonathan Reis was nog mooier dan hij zelf voor mogelijk had gehouden. Met een doelpunt en een assist stond de 23-jarige spits van Vitesse aan de basis van een 2-1 zege bij koploper PSV. De Braziliaan trok na zijn treffer zijn shirt uit en toonde de letters JK, verwijzend naar de stad Juscelino Kubitschek nabij Belo Horizonte, waar zijn moeder het duel rechtstreeks voor de televisie volgde. „Ik wilde zo graag winnen en scoren. Ongelooflijk dat het is gelukt”, sprak een stralende Reis in de catacomben van het Philips Stadion. „Ik weet zeker dat mijn moeder nu een blij mens is.”

Eduardo Santos, fysiotherapeut én mental coach van Reis, straalde op de tribunes van geluk. Bijna twee jaar deelde hij lief en leed met de voetballer, die in december 2010 in dienst van PSV een zware knieblessure opliep. Velen, inclusief de clubleiding van PSV, trokken in twijfel of Reis ooit weer zijn oude niveau zou halen. Vitesse bood hem met een contract kans op eerherstel. „De nieuwe Reis is nu opgestaan”, stelde Santos gisteren. „Hij zei als eerste tegen mij: ‘we hebben het samen gedaan’. Ik ben zo trots op hem. Om dit te vieren gaan we samen pizza eten. Dat heeft hij wel verdiend.”

Het leven en de voetbalcarrière van Reis kende vele pieken en dalen. De aanvaller werd als tiener de hemel ingeschreven, maar een drugsverslaving en blessures deden hem bijna in de goot belanden. Met de hulp van een select groepje vertrouwelingen onder wie zijn moeder, zijn steun en toeverlaat Eduardo Santos en zijn coach Fred Rutten krabbelde Reis op. Gisteren beleefde hij een glorieuze rentree in Eindhoven en was hij het stralende middelpunt bij Vitesse. Reis weigerde een lange neus naar PSV te trekken. „Ik heb nog steeds enorm veel respect voor die club. En dat zal altijd zo blijven”, stelde de nummer dertien van Vitesse.

Reis kreeg in Arnhem onvoorwaardelijk vertrouwen van Rutten. De spits, die de afgelopen maanden in de schaduw stond van topscorer Wilfried Bony, stond keer op keer in het basiselftal. Reis kwam in dertien wedstrijden niet verder dan vier doelpunten en was een schim van de speler, die hij in zijn beste dagen bij PSV was. „Hij voelde dat de mensen kritisch naar hem keken. Dat hij zichzelf moest waarmaken. Reis wilde niets liever dan tegen zijn oude club laten zien wat hij nog waard is, aldus Santos.

De afgelopen weken voelde vertrouwensman Santos dat de druk bij Reis in aanloop naar het duel met PSV opliep. „Hij had weliswaar begin dit jaar ook al een duel met Vitesse in Eindhoven gespeeld, maar dat was anders”, vertelde de Braziliaanse begeleider die bij de Arnhemse club op de loonlijst staat. „Maar destijds was hij fysiek nog lang niet fit. Nu is Reis lichamelijk weer honderd procent in orde. Deze wedstrijd was in alle opzichten belangrijk voor hem.”

Santos probeerde Reis in de voorbereiding zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen. „Ik wilde voorkomen dat hij zich te veel zou pushen. Dat de druk te groot voor hem zou worden”, legde hij uit. „Ik heb steeds maar weer herhaald dat hij relaxed moest blijven en gewoon moest vertrouwen op zijn spel. Maar ik voelde ook dat het duel met PSV al maanden een barrière voor hem was. Hij moest door die muur heen zien te breken.”

De Zuid-Amerikaan, die in het verleden allerminst een trainingsbeest was, investeerde de afgelopen tijd in zichzelf door talloze vrije trappen te nemen. Met hulp van routinier Theo Janssen werkte Reis na trainingen aan zijn traptechniek. Dat betaalde zich uit, toen hij gisteren in de vijftiende minuut op de rand van het strafschopgebied mocht aanleggen. Reis krulde de bal via ‘de muur’ achter PSV-doelman Boy Waterman. Na de vroege openingstreffer van Timothy Derijck stond het plotseling 1-1. „Toen schoot er van alles door me heen”, vertelde Reis. „Ik dacht vooral aan mijn familie.”

Reis had er vooraf al stiekem rekening mee gehouden dat hij zou scoren. Voor de wedstrijd plakte de voetballer eigenhandig de letters JK op zijn zwarte ondershirt. En hij sprak met ploeggenoot Patrick van Aanholt af dat hij hem als eerste in de armen zou vallen. Santos was ook van het plan op de hoogte en kraaide van geluk toen Reis scoorde en zijn shirt uittrok. Coach Rutten reageerde daarentegen woedend op de actie die een gele kaart opleverde. „Ach, als ik Reis was geweest had ik misschien wel al mijn kleren uitgetrokken”, zei een lachende Santos later.

Het feest was compleet toen Reis in de 74ste minuut koppend de beslissende assist op Bony gaf. Zo eindigde de revanche van Reis ook in de sportieve wraak van de vorig seizoen bij PSV ontslagen Rutten. „Dit had ik niet durven dromen”, stamelde Reis.