Opinie

De mores van het voetbalveld

Het gebeurde dinsdagavond in het Parken Stadion in Kopenhagen en het krijgt morgen een vervolg in een zaaltje in het Zwitserse Nyon.

In de wedstrijd tussen FC Nordsjaelland uit Denemarken en Shakhtar Donetsk uit Oekraïne vervolgt de Franse arbiter Gautier het spel met een scheidsrechtersbal na een onderbreking die het gevolg was van een blessure bij een Deense speler. Hij gebaart naar de spelers van Shakhtar dat Nordsjaelland recht heeft op de bal, dus of ze hem maar even in de juiste richting willen trappen. Let op: ‘recht’ is hier een moreel begrip, geen spelregel.

Shaktar gehoorzaamt. Maar voordat de bal de Deense keeper Jesper Hansen bereikt, wordt hij opgepikt door de Braziliaan Luiz Adriano. Hij omspeelt de verbouwereerde doelman en scoort.

Daarna is Adriano de risee. Althans: in de ogen van de spelers van Nordsjaelland en het merendeel van de 17.054 toeschouwers. Hij heeft gezondigd tegen de mores van het veld. Zijn elftal had de rel daarna simpel in de kiem kunnen smoren door de Denen direct de gelegenheid voor een tegendoelpunt te bieden. Dat verzuimen ze. Adriano scoort nog twee keer en Shaktar wint met 5-2.

De UEFA bemoeit zich er nu mee. Ook al heeft Adriano, na te lang nadenken, zijn excuses aangeboden, evenals zijn trainer, de Roemeen Mircea Lucescu en de steenrijke eigenaar van Shaktar, de machtige Oekraïense zakenman Rinat Achmetov. In Nyon buigt de UEFA zich morgen over een straf voor Adriano, op basis van het tuchtreglement.

Artikel 5 biedt de mogelijkheid een speler te straffen als hij op onsportieve wijze ergens voordeel uit heeft geput of het voetbal in diskrediet heeft gebracht. Hoewel Adriano geen enkele spelregel heeft overtreden, zal hij dus wel hangen. Hij heeft de mores genegeerd en dat is blijkbaar erger dan de „doodschop” die de spelers van Nordsjaelland hem hadden moeten geven, zoals ze na afloop meenden. Zo gaat dat als regels tekortschieten: dan wordt de moraal al gauw dubbel.