CPB-baas: schulden van Grieken kwijtschelden

Nederland en andere Europese landen moeten de Griekse schuld deels kwijtschelden. Dat zei directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau gisteren in tv-programma Buitenhof. Zijn oproep, erkende Teulings, is bedoeld om „de geesten rijp te maken (...) Je moet erkennen dat je een groot deel van die schulden nooit zult terugkrijgen.”

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) is bereid de Grieken iets meer tijd te geven, maar is tegen het afschrijven op geleend geld. Hij is ook tegen een extra steunpakket. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij een week geleden: „de eerste randvoorwaarde is dat er geen extra programmageld bijkomt en dat niet wordt afgeschreven op de hoofdsom”. Dat standpunt is niet gewijzigd, zei zijn woordvoerder vanmorgen. Dijsselbloem zei eerder wel dat er „een heel groot risico” is dat Griekenland Nederland geld gaat kosten.

Vandaag komen de ministers van Financiën van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds in Brussel bijeen om te onderhandelen over een forse vermindering van de Griekse staatsschuld tussen nu en 2020. Die schuld bedraagt 325 miljard euro. Nederland heeft bijna 11 miljard euro aan de Grieken geleend.

Jens Weidmann, president van de Duitse centrale bank, vindt schuldverlichting voor Griekenland een optie als dat land alle noodzakelijke economische hervormingen heeft doorgevoerd. Schuldverlichting kan volgens Weidmann noodzakelijk zijn om de Grieken weer toegang te geven tot de financiële markten. Nu is het wat hem betreft te vroeg voor een afschrijving van de vorderingen. Weidmann: „Je kunt je afvragen of zo’n teken van vertrouwen op dit moment de juiste prikkels geeft en of het niet zinniger is een afschrijving in het vooruitzicht te stellen als alle hervormingen zijn doorgevoerd. Schuldverlichting alleen lost de problemen niet op.”

De Duitse krant Welt am Sonntag meldde gisteren dat ministersoverwegen vanaf 2015 af te schrijven op de schuld. Dit zou zijn besproken in een geheime bijeenkomst van hoofdrolspelers vorige week in Parijs.

Het IMF is een fel pleitbezorger van schuldreductie. Alleen zo kan Griekenland een doorstart maken. Met name Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk zijn tegen. Een schuldsanering op termijn zou de impasse kunnen doorbreken.