Contador laat Armstrong weer makkelijk vallen

Tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador had politicus kunnen worden. Vorige maand, vlak na het uitkomen van het Usada-rapport, verdedigde hij oud-ploegmaat Lance Armstrong nog door te zeggen dat The Boss „wordt vernederd, gelyncht en zonder respect wordt behandeld” – maar na een golf van kritiek op die woorden is Contador intussen 180 graden gedraaid.

Gisteren zei hij tegen de Franse publieke omroep dat hij zijn pro-Armstrong-commentaar niet zo bedoeld had. „Dat ik zei dat Armstrong wordt gelyncht, was ironie. Mijn woorden werden verkeerd geïnterpreteerd. Als Armstrong schuldig is bevonden, is het goed dat ze hem hebben bestraft”, aldus de Spanjaard.

Contadors uitlatingen over Armstrong werden vorige maand met hoon onthaald in de publieke opinie, temeer daar zijn landgenoten Miguel Indurain, Samuel Sánchez en Alejandro Valverde zich in soortgelijke bewoordingen uitlieten. De Duitse sprinter Marcel Kittel meldde op Twitter zelfs dat de woorden van Contador en anderen hem „ziek” maakten.

Contador verkeert niet in de positie dat hij het zich kan veroorloven om publiekelijk dopingzondaars te verdedigen: hij is zelf gestraft voor 0,000000000005 gram clenbuterol in zijn urine en heeft een Tour- en een Girozege moeten inleveren.

De Spaanse renner heeft daarnaast voor ploegen gereden waarbij renners of stafleden werden gelinkt aan dopinggebruik. Bovendien moet Contador in januari getuigen in de rechtszaak rond het Spaanse dopingsyndicaat, Operación Puerto, waarin de sportarts Eufemiano Fuentes een centrale rol speelt.

Nog meer imagoschade kan Contador niet gebruiken – achter de diep gevallen Armstrong gaan staan lijkt in zijn huidige situatie geen bijster verstandige houding.