Bron mag geheim blijven

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) komt binnen twee weken met een wetsvoorstel dat het verschoningsrecht voor journalisten moet regelen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigd. Op dit moment is niet wettelijk vastgelegd dat journalisten hun bronnen geheim mogen houden voor justitie.

De Staat verloor vorige week voor het Europese Hof in Straatsburg een rechtszaak die door dagblad De Telegraaf was aangespannen wegens het afluisteren en gijzelen van twee verslaggevers in 2006. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) had niet zomaar zijn bijzondere bevoegdheden mogen inzetten om hun bronnen te achterhalen, oordeelde het Hof.

Het was de derde keer dat Nederland in een dergelijke zaak op de vingers wordt getikt. De belangrijkste kritiek van het Hof is dat in Nederland niet geregeld is dat journalisten een bijzondere positie hebben in een democratie en hun bronnen erop moeten kunnen rekenen dat ze niet aan justitie worden uitgeleverd.

Journalisten krijgen volgens die nieuwe wet overigens niet hetzelfde geheimhoudingsrecht als artsen en advocaten. Wel wordt geregeld dat een rechter vooraf moet toetsen of het gerechtvaardigd is dat een journalist wordt afgeluisterd. Het wetsvoorstel van Teeven was al in de maak, maar wordt nu aangepast aan de uitspraak van het Hof.