Beleggers kunnen DE naar Brazilië vragen

De belegger kijkt deze week naar het buitenland: Griekenland en DE’s problemen met Brazilië zijn de thema’s.

Spraken de Europese leiders tot het weekend moeizaam en tot nu toe vergeefs over een nieuwe begroting – na de kerstvakantie volgt de voortzetting – de komende dagen staat een andere slepende kwestie op de Europese agenda: Griekenland.

Vanavond hervatten de ministers van Financiën uit de eurozone het begin vorige week afgebroken overleg over een nieuwe tranche leningen ter waarde van 31,5 miljard euro aan de economisch zwakste Europese broeders. De euroministers zijn bereid opnieuw bij te springen, maar het Internationaal Monetair Fonds ligt als medegeldschieter dwars.

Twee gezaghebbende Duitse media – Die Welt en Der Spiegel – wisten gisteren te melden dat telefonisch vooroverleg tussen de verschillende ministers afgelopen zaterdag hoopgevend is verlopen.

In de loop van de week moeten beleggers met belangstelling voor (of afhankelijkheid ván) de Europese economie flink wat meters in de gaten houden. Meerdere lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland en België, publiceren reguliere macrocijfers op het gebied van consumentengedrag, producentenvertrouwen en huizenmarkt.

Ook het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek presenteert staatjes die op deelgebieden een beeld geven van de Nederlandse economie: investeringsverwachtingen van het bedrijfsleven, het producentenvertrouwen, sociale uitkeringen en de horecaomzet.

Voor het beursgenoteerde bedrijfsleven is het najaarsseizoen van kwartaalcijfers min of meer achter de rug. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij Kardan hobbelt daar nog achteraan: ze presenteert morgen de resultaten over het derde kwartaal. Anders dan de notering op het Damrak – waar het sinds de beursgang in 2003 verworden is tot een penny-stock – en een hoofdkantoor op de Zuidas heeft het operationeel niet al te veel gemeen met Nederland. De meeste investeringen, voornamelijk in vastgoed- en waterprojecten, liggen elders in Europa of in China.

Nederlandse beleggers zullen met meer spanning uitkijken naar de dag van woensdag: dan houdt DE Master Blenders 1753 zijn eerste algemene aandeelhoudersvergadering. De koffie- en theebrander die zowel in de volksmond als op de beursvloer nog gewoon Douwe Egberts heet werd dit voorjaar afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee. Die splitsing verliep voortvarend maar kort na de eerste eigen beursnotering ging er wat mis. DE moest in augustus onverhoopt financiële malversaties melden bij het Braziliaanse dochterbedrijf. Daar zou het lokale management vanaf 2008 hebben gefraudeerd met onverkoopbare voorraden koffie.

De beurswaarde daalde met ruim 450 miljoen euro op de dag dat de onregelmatigheden werden gemeld. Beleggersvereniging VEB sloeg meteen alarm, maar de directie van DE was er lange tijd cryptisch en nogal zwijgzaam over – en met de nodige tegenzin werd erover gecorrespondeerd beleggersvereniging VEB.

Vorige week maakte diezelfde belangenclub details bekend uit het inmiddels afgeronde onderzoek naar de gang van zaken in Brazilië – Douwe Egberts zelf wilde dat interne rapport niet publiceren, maar stuurde het alleen naar de eigen aandeelhouders. Afgelopen donderdag had DE-topman Michiel Herkemij de moed om in het hol van de leeuw te verschijnen: hij sprak op de door de VEB georganiseerde Dag van de Belegger. DE-aandeelhouders die daar niet bij konden zijn, zullen Herkemij overmorgen ongetwijfeld ondervragen over de Braziliaanse kwestie. De aandeelhoudersvergadering wordt woensdag gehouden in het museum Hermitage Amsterdam. En de voorstelling begint om 10 uur.