Baggeraar Boskalis wil Dockwise 'ongevraagd' kopen voor 682 mln

Baggerbedrijf Boskalis Westminster wil het Nederlandse zeetransportbedrijf Dockwise overnemen voor 682 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf uit Papendrecht, de grootste baggeraar ter wereld, vanochtend bekendgemaakt.

De directie van Dockwise bestudeert het „ongevraagde” bod op de risico’s en de gevolgen voor het bedrijf. Topman André Goedée benadrukt dat het bedrijf uit Breda (309 miljoen euro omzet vorig jaar en 1.300 medewerkers) een goede basis heeft om „zelfstandig” te opereren.

Volgens Boskalis (omzet 2,8 miljard euro en 14.000 medewerkers) heeft de directie van Dockwise na oriënterend overleg een „positieve grondhouding”. Hal Investments, de grootaandeelhouder van Dockwise met 31,7 procent van de aandelen, ondersteunt het bod, volgens Boskalis. De baggeraar verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar een formeel bod te kunnen doen, mits de boekhouding en de financiering in orde zijn en de aandeelhouders instemmen. Boskalis verwacht „geen of slechts beperkte gevolgen voor de werkgelegenheid”.

Dockwise is gespecialiseerd in zwaar zeetransport voor de olie- en gassector, zoals het vervoeren van boorplatforms. Met de overname wil Boskalis zijn internationale dienstverlening (75 landen) verbreden. Twee jaar terug nam de baggeraar al het havensleep- en bergingsbedrijf Smit over.

Dockwise kwam vanochtend ook in het nieuws omdat het een deel van de top van Fairstar Heavy Transport heeft gedagvaard. Volgens Dockwise, dat deze concurrent recent inlijfde via een vijandige overname, is sprake van „misleiding, bedrog en het leegroven van de onderneming”, schrijft Het Financieele Dagblad. Het aandeel Dockwise schoot omhoog en stond rond het middaguur 58 procent in de plus. Boskalis steeg licht.