Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ophef over slachten hanen tijdens debat in De Balie - geen verbod

:00
:00 Foto ANP / Ed Oudenaarden

Er is geen reden om het slachten van hanen in het Amsterdamse debatcentrum De Balie te verbieden. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg van Dierenwelzijn, meldt AT5. Eerder pleitte de Partij voor de Dieren voor het verbieden van de actie.

De slachting maakt onderdeel uit van een debatavond over de productie van vlees in De Balie. Het zal een “avond zijn waarop we het doden op zintuiglijke wijze terugbrengen in het centrum van onze stad”, schrijft de organisatie op haar website. De Balie:

“Een avond zonder moreel oordeel over het vlees eten, maar wel een avond waarop we de verborgen consequentie van het eten van vlees zichtbaar en voelbaar maken. (…) Er wordt vanuit verschillende visies gesproken over de rol van de verwerking en consumptie van vlees binnen onze maatschappij: door een filosofe, een jager en door slagers.”

‘Hanen worden anders toch geslacht’

De wethouder ziet na een gesprek met de directeur geen kwaad in het programma van het debatcentrum. Een woordvoerder geeft aan dat de hanen na een paar dagen anders toch geslacht worden. Ook voldoet De Balie aan alle hygiëne- en dierenwelzijnregels die aan de slacht worden gesteld.

De zogenoemde Abattoir De Balie vangt morgen aan om 20.00 uur. De hanen worden geslacht door een slager. Vrijdag staan ze op het menu in De Balie. De dieren worden verwerkt tot een parfait van kippenlever met gegrilde ciabatta, een pastei van kippenborst en paddenstoelen en een tajine van kippenpootjes.

‘We benadrukken dat wij wegkijken van gruwelijke realiteit’

Al voor het weekend was er ophef over de plannen van De Balie. De directeur van het centrum, Yoeri Albrecht, verbaasde zich over de felle reactie van onder andere de Partij voor de Dieren. “Wat dit beoogt, is benadrukken dat wij wegkijken van de gruwelijke realiteit, dat zou de Partij voor de Dieren juist moeten aanspreken”, aldus Albrecht tegenover AT5.

Update 15.59 uur:
Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is morgen aanwezig in De Balie om toe te zien op de slacht van de jonge hanen.