agenda

FILE - Air France Concorde flight 4590 takes off with fire trailing from its engine on the left wing from Charles de Gaulle airport in Paris, in this July 25, 2000 file photo. The plane crashed shortly after take-off, killing all the 109 people aboard and four others on the ground. For nearly a decade, investigators have argued that the jet never would have crashed if a Continental Airlines DC-10 hadn't dropped a piece of titanium onto the runway minutes before the supersonic craft took off. That finding will go up for debate as a long-awaited trial on the crash finally starts Tuesday Feb. 2 2010 after a decade of probes. (AP Photo/Toshihiko Sato, File) MANDATORY CREDIT PHOTOGRAPHER TOSHIHIKO SATO ** JAPAN OUT **
FILE - Air France Concorde flight 4590 takes off with fire trailing from its engine on the left wing from Charles de Gaulle airport in Paris, in this July 25, 2000 file photo. The plane crashed shortly after take-off, killing all the 109 people aboard and four others on the ground. For nearly a decade, investigators have argued that the jet never would have crashed if a Continental Airlines DC-10 hadn't dropped a piece of titanium onto the runway minutes before the supersonic craft took off. That finding will go up for debate as a long-awaited trial on the crash finally starts Tuesday Feb. 2 2010 after a decade of probes. (AP Photo/Toshihiko Sato, File) MANDATORY CREDIT PHOTOGRAPHER TOSHIHIKO SATO ** JAPAN OUT ** AP

Dinsdag 27 november

Het Portugese parlement stemt over de begroting voor 2013. Bondskanselier Merkel prees deze maand het harde bezuinigingsbeleid. Maar minister van Financiën Gaspar noemde de geplande belastingverhogingen „enorm” en het protest tegen de bezuinigingen groeit.

De emir van Koeweit, sjeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, is drie dagen op staatsbezoek in Groot-Brittannië. De vorige keer was 17 jaar terug. De Britse vorstin was in Koeweit in 1979.

Woensdag 28 november

Een Franse rechtbank besluit over de aanklacht tegen oud-IMF-baas Dominique Strauss-Kahn wegens deelname aan de organisatie van een luxe prostitutienetwerk in het Carlton-hotel in Lille. Volgens zijn advocaten wist ‘DSK’ niet dat hij bij feesten met prostituees was.

Donderdag 29 november

Op de agenda van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties staat een verzoek van de Palestijnse president Abbas om de status van de Palestijnse gebieden bij de VN te verhogen naar die van een ‘staat die geen lid is’. Israël en de VS willen dat Abbas ervan af ziet.

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag oordeelt in de zaak tegen Ramush Haradinaj, ex-strijder van het onafhankelijkheidsleger UCK en ex-premier van Kosovo. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het martelen, verkrachten en verdrijven van burgers in 1998.

Het Hof van Beroep in het Franse Versailles doet uitspraak in de zaak over de crash van de Concorde van Air France in juli 2000 bij Parijs. Daarbij kwamen 113 mensen om het leven. In 2010 veroordeelde een rechter de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines wegens dood door schuld. Een toestel van de maatschappij dat net voor de Concorde opsteeg van vliegveld Charles de Gaulle had een titanium plaatje op de startbaan verloren.

In de Thaise hoofdstad Bangkok begint het proces tegen de leiders van de ‘roodhemden’, aanhangers van premier Thaksin Shinawatra die in 2006 was afgezet maar achter de schermen invloed hield. Betogingen in 2010 leidden tot meer dan 90 doden bij gevechten.

Voorverkiezingen in de Israëlische Arbeidspartij voorafgaand aan de parlementsverkiezingen op 22 januari volgend jaar.

Vrijdag 30 november

Ex-jeugdleider van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC Julius Malema komt voor wegens het witwassen van geld. Volgens aanklagers in Polokwane gaat het om 4,2 miljoen rand (398.000 euro) voor overheidscontracten.

Zaterdag 1 december

Parlementsverkiezingen in Koeweit te midden van grote spanningen tussen de regerende koninklijke familie en oppositiegroepen.

Enrique Peña Nieto wordt beëdigd als president van Mexico. Hij volgt Felipe Calderón op, die in 2006 het leger op de drugskartels af stuurde. Sindsdien is de drugsoorlog geëscaleerd en zijn vijftigduizend mensen om het leven gekomen. Nieto wil door op dezelfde weg.

Zondag 2 december

In Ghana zijn parlements- en presidentsverkiezingen. John Dramani Mahama, die president John Atta Mills opgevolgde na diens dood in juli, is kandidaat voor het National Democratic Congress, dat nu een meerderheid heeft.

In Slovenië is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Tegenover elkaar staan oud-premier Borut Pahor, die in de eerste ronde de meeste stemmen kreeg, en president Danilo Türk. Beiden gelden als centrum-links.