Afrikaanse leiders eisen vertrek rebellen Congo

De Afrikaanse Unie (AU) en regionale staatshoofden hebben zaterdag de Congolese rebellengroep M23 een ultimatum gesteld om Goma binnen 48 uur te verlaten.

Leiders van M23 eisen echter dat president Joseph Kabila van Congo officieel onderhandelingen met hen begint voordat ze zich terugtrekken. De regering zegt juist dat de rebellen eerst Goma moeten verlaten. Vanochtend hadden de opstandelingen nog geen begin gemaakt met terugtrekking.

Leiders van elf landen in de regio en de AU kwamen zaterdag bijeen in Kampala en riepen de M23-strijders op te stoppen met een militair offensief, dat ze vorige week begonnen, na hun inname van de provinciehoofdplaats Goma. De rebellen moeten volgens het akkoord van zaterdag Goma verlaten, waarna de stad zal worden gecontroleerd door het Congolese leger en de politie. M23 moet zich 20 kilometer buiten de stad terugtrekken. De luchthaven, vlak buiten de stad, dient te worden gecontroleerd door een strijdmacht van M23 en het regeringsleger samen met een „neutrale” strijdmacht. Legerleiders van Oeganda, Rwanda en Congo moeten op deze verplaatsing van soldaten toezien.

Hoofd van M23, bisschop Jean-Marie Runiga, deed niet mee aan het overleg in Oeganda maar sprak na de bijeenkomst wel met Kabila. De Congolese president staat door het verlies van Goma het mes op de keel om tot een akkoord te komen met M23. Onder de bevolking en in zijn regime bestaat groot verzet tegen een compromis met M23. De tegenstanders van overleg beschouwen M23 louter als zetbaas van Rwanda. De president van Rwanda, Paul Kagame, liet verstek gaan bij de top. Zijn minister van Buitenlandse Zaken nam deel.