'Advocaat stal 5 mln van cliënten'

De Haagse advocaat Monique S. heeft cliënten volgens het Openbaar Ministerie voor ruim 5 miljoen euro opgelicht. Ze wordt ook verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en verduistering van sieraden ter waarde van 130.000 euro. Dat staat in de tenlastelegging tegen haar. Morgen vindt een eerste regiezitting plaats in Den Haag.

Volgens het OM stuurde de advocaat vervalste brieven van de Raad van State, de Raad van Arbitrage en de rechtbank naar cliënten, waarin zij vroeg geldbedragen in een depot te storten. Het is niet ongebruikelijk dat rechterlijke instanties cliënten om geld te vragen dat tijdens een juridische procedure zal worden gebruikt om bijvoorbeeld deskundigen in te huren. Maar Monique S. zou het geld op de rekening van haar eigen kantoor hebben laten storten.

Haar man Jos van Hal trad deze zomer terug als PVV-Statenlid nadat de mogelijke fraude door zijn vrouw bekend was geworden. Enige weken later pleegde hij zelfmoord. Van Hal verrichtte administratieve werkzaamheden voor het kantoor van zijn vrouw. Het onderzoek naar zijn eventuele betrokkenheid bij witwassen is stopgezet na zijn overlijden.

Monique S. zou woningcorporatie Casade onterecht 3,6 miljoen euro naar haar hebben laten overmaken. Andere slachtoffers zijn volgens het OM onder meer Groene Vlieg BV (1 miljoen euro), Stichting Woonvisie (991.300 euro), BL Huisvesting BV (44.000 euro), Stichting Zorgpalet (125.000 euro) en Suijssenwaarde Project Beheer BV voor 75.000 euro.

    • Esther Rosenberg
    • Merel Thie