Video: Iers sodabread in de pan

In The Cliff House in Ardmore (Ierland), een hotel/restaurant op een rots met een Michelinster, uitzicht op zee en een Nederlandse chefkok (Marijn Kajuiter) staat buitengewoon voedzaam en lekker Iers soda bread op tafel. Het wordt in een open pan op het fornuis gebakken. Door of onder toezicht van souschef Shane Macgrath, die het recept van zijn grootmoeder heeft. Het brood wordt niet met gist, maar met een verhevigde vorm van bakpoeder (baking soda, alias natrium bicarbonaat of zuiveringszout) gemaakt. Kneden van het deeg is nauwelijks nodig en het vooraf laten rijzen al helemaal niet. Het gebruikte meel is gewoon zelfrijzend bakmeel of volkorenmeel of een combinatie daarvan.
Dit is Shane’s recept:
400 gram bloem
15 gram zout
15 gram suiker
een (flinke) theelepel baking powder
300 ml karnemelk

Meng alle ingrediënten en kneed er een bal van, bestuif af en toe met bloem. Zet een pan met dikke bodem op laag vuur, bestuif de bodem daarvan ook met bloem en wacht tot de bloem goudgeel kleurt. Druk dan de bal deeg enigszins plat in de pan en wacht tot de massa gerezen is. Controleer of de onderkant mooi kleurt en draai het brood na tien tot vijftien minuten om. Bak de andere kant bruin. Het brood zou dan gaar moeten zijn. Bij twijfel nog even nagaren in een warme oven. Doordat er met een open pan op open vuur gewerkt wordt, zijn er geen exacte temperaturen te geven. Te heet is sowieso funest.