Twee mannen overboord geslagen op Noordzee - een lichaam gevonden

Ook in IJmuiden stormde het hard: de pier moest dicht omdat er windkracht elf is gemeten.
Ook in IJmuiden stormde het hard: de pier moest dicht omdat er windkracht elf is gemeten. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Een lichaam van de twee mannen die vanmiddag van een Brits vrachtschip overboord zijn geslagen op de Noordzee, is gevonden. De andere man is nog niet gevonden, voor zijn leven wordt gevreesd.

Medewerkers van de Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) zijn nog naar de andere man op zoek. De storm bemoeilijkten de omstandigheden: golven zijn wel tien meter hoog en het is donker. Twee reddingsboten zijn zonder resultaat teruggekeerd, twee helikopters bleven in de lucht.

Twitter avatar Scannernet Scannernet.nl Reddingboot Koning Willem I heeft problemen met de voortstuwing. Ook de Arie Visser wordt door het KWC verzocht om om te keren. #KNRM
Twitter avatar Scannernet Scannernet.nl Beide reddingboten zijn weer onderweg terug naar het station. De 2 gealarmeerde SAR-heli’s zijn tp. aan het zoeken, nog zonder resultaat.

Rond half acht merkten de inzittenden van een van de helikopters lichtjes in het water op. De helikopters stonden toen net op het punt om te tanken, waardoor maar een van de mannen kon worden opgepikt.

Helikopters kunnen niet direct terug om te zoeken

De helikopters kunnen na het tanken niet direct terug naar de andere man, omdat het te hard waait om het platform te verlaten. Volgens de inzittenden van de helikopter zag het er echter naar uit dat ook hij niet meer leeft. Een koopvaardijschip dat in de buurt voer houdt het lichtje van het zwemvest van de man in de gaten. Pas als de wind afneemt, kan een van de helikopters de man uit het water halen.

Schipv oer in de buurt van Terschelling

Het schip, Timberland, voer ongeveer honderd kilometer ten noorden van Terschelling toen de mannen overboord sloegen, schrijft Novum. Een boorplatform in de buurt kreeg kort na vieren een noodoproep van het schip en schakelde het Kustwachtcentrum in Den Helder in. Een woordvoerder van het Kustwachtcentrum liet eerder al weten te vrezen voor hun levens, omdat het water maar een graad of acht is en de mannen er al uren inliggen.

Eerder vandaag raakte op de Noordzee al een zeilschip in de problemen. De twee opvarenden zijn met een helikopter van boord gehaald.

In IJmuiden en op Vlieland windkracht 10

De storm die vandaag huishoudt heeft vooralsnog niet voor grote problemen gezorgd, al hadden hulpdiensten het druk. Volgens weeronline.nl kan gesproken worden van een zware storm, omdat in IJmuiden en op Vlieland windkracht 10 is gemeten. Windstoten langs de Noord-Hollandse kust bereikten volgens een woordvoerder snelheden tot 107 kilometer per uur en op Vlieland zelfs tot 110 kilometer per uur. De storm neemt aan het einde van de middag in kracht af.

Storm teistert Groot-Britannië

Ook in het zuiden van Groot-Brittannië storm het hard. Er is harde wind, zware regenval en wateroverlast. Een persoon kwam om het leven en twee mensen raakten gewond toen een grote spar omwaaide. De boom belandde op een tent. In Cornwall moesten mensen korte tijd hun huizen verlaten vanwege wateroverlast. Enkele treinen vielen uit en belangrijke wegen werden afgesloten.