Spoedoverleg over crisis UMP - partij van Sarkozy is ernstig verdeeld

De campagneleider van de voormalige premier Francois Fillon beantwoordt vragen van de media op het hoofdkantoor van de UMP in Parijs.
De campagneleider van de voormalige premier Francois Fillon beantwoordt vragen van de media op het hoofdkantoor van de UMP in Parijs. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Leden van de UMP, de politieke partij van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, zijn vandaag voor spoedoverleg bijeengekomen. De verkiezing voor een nieuwe partijleider vorige week heeft geleid tot grote chaos; leden proberen de leiderschapscrisis te bezweren en te voorkomen dat de partij uit elkaar valt.

Beide kandidaten, secretaris-generaal Jean-François Copé en oud-premier François Fillon, hebben vorige week de overwinning opgeëist. Copé werd maandag nipt tot winnaar uitgeroepen, maar daar weigerde Fillon zich bij neer te leggen: volgens hem had het comité de uitslagen van de overzeese gebiedsdelen Nieuw-Caledonië, Mayotte en Wallis et Futuna niet meegeteld. Was dat wel gebeurd, dan zou hij niet met 98 stemmen verschil hebben verloren, maar met 26 stemmen hebben gewonnen.

Dat Fillon zich niet bij de uitslag neerlegt toont aan dat de partij ernstig verdeeld is, schreef onze correspondent Peter Vermaas deze week in NRC Handelsblad:

“Zijn onverzettelijkheid heeft de kloof blootgelegd tussen het door hem vertegenwoordigde gematigd conservatieve centrum en de meer uitgesproken rechterflank, die onder oud-president Nicolas Sarkozy de overhand kreeg en in Copé een voorlopig opvolger heeft gevonden.”

Bemiddelaar heeft weinig hoop

Een beroepscommissie van de UMP is, zoals Copé wenste, vanmorgen bijeen gekomen om te overleggen wat de volgende stap moet zijn. Maar volgens aanhangers van Fillon is die commissie bevooroordeeld. Daarom zegden ze hun medewerking op, zo schrijft AP. Alle hoop is nu gericht op bemiddeling door de Franse premier Alain Juppé. Die verklaarde echter weinig hoop te hebben dat er een oplossing is.

“Als Jean-François Copé en François Fillon niet accepteren wat ik voorstel dan heb ik geen mogelijkheden om ze te dwingen.”

Nieuwe leider van invloed op politieke koers UMP

De vraag wie leider van de UMP wordt is ten eerste van invloed op de politieke koers van de partij - Copé is rechtser dan Fillon en heeft openlijk met het electoraat van het extreem-rechtse Front National geflirt, tot ergernis van een deel van de partij. Fillon wil verschillende stromingen in de partij verenigingen. Onder hem zou de UMP juist naar het midden opschuiven.

Ten tweede speelt op de achtergrond van deze verkiezing ook de vraag of oud-president Sarkozy wellicht terugkeert als presidentskandidaat, schreef Vermaas:

“Sarkozy is blijkens een peiling van de nieuwszender BFMTV vanochtend (donderdag, red.) nog populair: van de UMP-aanhang wil 52 procent dat hij de partij in 2017 bij de volgende nationale verkiezingen vertegenwoordigt. Ongeveer een kwart van de ondervraagden ziet in Fillon de beste kandidaat.”

Andere partijen profiteren van crisis

Het extreemrechtse Front National hoopt van de onrust binnen de UMP te kunnen profiteren en de rechtervleugel van de partij te lokken. Middenpartij UDI heeft al garen gesponnen bij het UMP-drama; de partij kreeg de afgelopen week veel nieuwe aanmeldingen.

    • Mirjam Remie