Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Plasterk vindt ‘halalwoningen’ geen probleem

Het aanpassen van woningen aan de wensen van moslims zoals in Amsterdam gebeurt is pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer willen wonen. “De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee”, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plastek (PvdA) in Eva Jinek op Zondag.

Een speciaal aan de wensen van moslims aangepaste woning in Amsterdam. Beeld van Het Parool
Een speciaal aan de wensen van moslims aangepaste woning in Amsterdam. Beeld van Het Parool

Het aanpassen van woningen aan de wensen van moslims zoals in Amsterdam gebeurt is pas een probleem als niet-moslims er door de aanpassingen niet meer willen wonen. “De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee”, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plastek (PvdA) in Eva Jinek op Zondag.

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal aangepast aan de woonwensen van moslims, bleek gisteren. De corporatie benadrukte toen dat de islamitische extra’s alleen zijn aangebracht omdat ze de verhuurbaarheid van de woningen niet in de weg staan.

De aanpassingen houden onder meer in dat er extra wateraansluitingen zijn voor ritueel reinigen. Tussen de woonkamer en de keuken zijn schuifdeuren geplaatst om het mannen- en vrouwendomein te scheiden. Gevraagd of het niet principieel onjuist is om mee te werken aan het scheiden van mannen en vrouwen, zei Plasterk dat niet altijd overal een principekwestie van moet worden gemaakt. “Leef je leven en laat anderen dat ook doen.”

De hele uitzending:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Niet alle politici kijken er op die manier tegenaan. SP-Kamerlid Sadet Karubulut sprak gisteren van ‘apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie.” PVV-leider Geert Wilders sprak van ‘totale idiotie’.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Totale idiotie: moslimhalalwoningen in A’dam. Wie dat wil kan beter naar Saudi-Arabie vertrekken. #stopislamisering http://t.co/wUBF6Muj

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch toonde zich wel positief. “Goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning”, vindt hij.