Morsi: grondwetswijziging is tijdelijk, roept op tot dialoog

Egypte wil met “alle politieke krachten” overeenstemming bereiken over de grondwet en benadrukt de “tijdelijke aard” van het decreet dat de macht van president Mohammed Morsi uitbreidt. Dat heeft het presidentschap van Mohammed Morsi laten weten in een verklaring.

Met graffiti staat 'Go Morsi!' op straat beschreven op het Tahirplein in Kairo.
Met graffiti staat 'Go Morsi!' op straat beschreven op het Tahirplein in Kairo. Foto AFP / Mahmoud Khaled

Egypte wil met “alle politieke krachten” overeenstemming bereiken over de grondwet en benadrukt de “tijdelijke aard” van het decreet dat de macht van president Mohammed Morsi uitbreidt. Dat heeft het presidentschap van Mohammed Morsi laten weten in een verklaring.

Twitter avatar CeesGravendaal Cees Gravendaal President Morsi herhaalt vandaag: the “temporary nature” of his decrees, saying he wanted dialogue with political forces.” #Egypte

Morsi wijzigde donderdag de grondwet zodanig dat hij veel meer macht heeft. Daarop gingen duizenden Egyptenaren in verschillende steden vrijdag massaal de straat op om te demonstreren.

Ook aanhangers van Morsi gingen de straat op om hem te steunen. Het leidde tot flinke rellen - het waren de felste demonstraties sinds de president deze zomer aan de macht kwam. Aankomende dinsdag staan weer protesten op het programma.

Ook vandaag is het onrustig in Kairo:

‘Deze wijziging beschermt de revolutie’

Internationaal zorgde de grondwetswijziging van Morsi ook voor verontwaardiging: verschillende landen, waaronder de VS, spraken hun bezorgdheid uit. Een dag eerder kreeg Morsi juist nog veel lof over zijn rol als bemiddelaar tussen Israël en Hamas, waarmee hij meehielp aan het bereiken van een wapenstilstand.

Morsi ziet echter weinig kwaad in zijn decreet. Het is alleen maar bedoeld om “de revolutie te beschermen”, stelt ook de verklaring van vandaag:

“Deze verklaring is noodzakelijk om degenen die verantwoordelijk zijn voor de corruptie en andere misdaden tijdens het vorige regime en de transitieperiode aansprakelijk te stellen.”

Op het eerste gezicht gaat het er inderdaad om de revolutie te voltooien, zei Issandr El-Amrani, analist van de European Council on Foreign Relations in NRC Weekend. Maar:

“Een probleem met het decreet is dat het erg open is. Het biedt de mogelijkheid andere zaken op te leggen. Bijvoorbeeld een kieswet die in het voordeel is van de Moslimbroederschap.”

Hoge Justitiële Raad: decreet geldt alleen voor soevereine zaken

De hoogste rechterlijke macht van Egypte zei in een verklaring op de staatstelevisie dat het decreet van Morsi alleen moet worden toegepast op wetten en beslissingen over “soevereine aangelegenheden”, zo schrijft Reuters. Ook riep de Hoge Justitiële raad alle rechtbanken en het Openbaar Ministerie op te blijven functioneren. Gisteren riep de invloedrijke Rechters Club juist op tot een landelijke staking als protest tegen de verklaring van Morsi.