‘Jasper S. is onschuldig’ - complottheorie in Oudwoude

Inwoners van het dorp Oudwoude na de aanhouding van Jasper S. In dit dorp zijn flyers verspreid met de theorie dat Jasper S. onschuldig is en dat het OM liegt.
Inwoners van het dorp Oudwoude na de aanhouding van Jasper S. In dit dorp zijn flyers verspreid met de theorie dat Jasper S. onschuldig is en dat het OM liegt. Foto ANP / Catrinus van der Veen

In het Friese Oudwoude, waar de 45-jarige verdachte van de moord op Marianne Vaatstra woont, zijn flyers verspreid met een complottheorie over de aanhouding. Volgens de flyers is Jasper S. het slachtoffer van een poging om de echte daders te beschermen.

Op de flyer (hier online te vinden) staat:

“Volgens het OM is Marianne Vaatstra door een bekende uit Kollum of omgeving vermoord. Deze leugen is nu al bewezen met de aanhouding van de onschuldige Jasper S., waarmee het OM de doofpot voor eens en voor altijd hoopt af te sluiten. Er wordt hier met een valse DNA match een onschuldige man geofferd om de werkelijke daders verborgen te houden, alsmede de misdadige rol van Justitie zelf.”

‘Vraag of je hem in de kroeg of supermarkt mag ophangen’

Op de website die de flyer aanbiedt, staat de oproep op hem uit te printen en te verspreiden. Ze vragen of vrijwilligers ze in één straat in Kollum of Oudwoude bij bewoners willen bezorgen. “Zit er een kroeg, supermarkt of snackbar in de straat, vraag dan of je hem daar mag ophangen.”

Omroep Friesland meldt dat inwoners van Oudwoude klaagden over de flyers. De politie speurde de man die ze verspreidde gisteravond op via Burgernet en vroeg hem naar huis te gaan. Een woordvoerder zegt tegen Novum:

“We hebben deze man van buiten het dorp uitgelegd dat het niet gepast is wat hij doet en hem gevraagd naar huis te gaan.”

Jasper S. opgepakt na grootschalig dna-onderzoek

Een week geleden werd de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude opgepakt voor de moord. Hij had eerder dna afgestaan in een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel.

De toen 16-jarige Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in 1999 verkracht en vermoord in de buurt van de boerderij van de verdachte.