Formule 1: Vettel verovert zijn derde wereldtitel in Brazilië

Red Bull F1-coureur Sebastian Vettel voor de start van de Grand Prix in Brazilië op het Interlagos circuit in Sao Paulo. Foto Reuters / Ricardo Moraes

Sebastian Vettel heeft tijdens de Grand Prix van Brazilië zijn derde wereldtitel Formule 1 veroverd. De Duitser van Red Bull werd in de slotrace van het seizoen zesde, vier plaatsen achter zijn enige rivaal Fernando Alonso.

Vettel hield drie punten voorsprong over op de Spanjaard in de WK-stand. Jenson Button won de regenachtige race op het circuit van Interlagos in Sao Paulo. Kimi Raikkonen beleefde een succesvolle comeback: na er drie jaar uit te zijn geweest werd hij vandaag derde.

‘Vettel kwam pas bovendrijven toen hij een goede auto had’

Daarmee is een onbestendig seizoen toch nog weinig verrassend geëindigd, zegt redacteur Jules Seegers die voor NRC Handelsblad Formule 1 volgt:

“Het seizoen begon ontzettend wisselvallig, met veel verschillende winnaars. Daardoor leek het er heel lang op dat het anders zou gaan dan de twee voorgaande jaren, waarin Vettel ook al kampioen was. Alleen heeft zijn team, Red Bull, gedurende het seizoen technisch iets gevonden waardoor het behoorlijk superieur werd aan de andere teams. McLaren en Ferrari hadden daar geen antwoord op.”

Het is daarom een bijzondere prestatie van Alonso dat hij - met een minder goede auto - tweede is geworden in het eindklassement, zegt Seegers:

“In de eerste helft van het seizoen was het een heel spannend kampioenschap. En je zag dat Vettel op het moment dat hij geen oppermachtige auto heeft, moeite heeft de grote winnaar te zijn. Dat veranderde toen hij een betere auto kreeg. Het ging toen tussen hem en Alonso in de laatste races. Alonso heeft niet echt een auto gehad die tot de allersnelse behoort, dus van hem is dat bijzonder knap.”

De BBC doet live verslag van het evenement.

    • Mirjam Remie