Fatwa tegen schenden wapenstilstand Hamas en Israël

Een belangrijke geestelijke in de Gazastrook heeft vandaag een fatwa uitgesproken tegen het schenden van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. “Het eerbiedigen van de wapenstilstand, die tot stand kwam met hulp van onze Egyptische broeders, is de plicht van iedereen. Het schenden ervan is een zonde”, aldus Suleiman al-Daya.

Palestijnse schoolkinderen lopen langs een door een Israëlische luchtaanval getroffen school in Gaza. Gisteren gingen ze voor het eerst in tien dagen weer naar school.
Palestijnse schoolkinderen lopen langs een door een Israëlische luchtaanval getroffen school in Gaza. Gisteren gingen ze voor het eerst in tien dagen weer naar school. Foto AP / Bernat Armangue

Een belangrijke geestelijke in de Gazastrook heeft vandaag een fatwa uitgesproken tegen het schenden van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. “Het eerbiedigen van de wapenstilstand, die tot stand kwam met hulp van onze Egyptische broeders, is de plicht van iedereen. Het schenden ervan is een zonde”, aldus Suleiman al-Daya.

De fatwa, een religieus edict, geeft het bestand tussen Israël en Hamas ook religieuze legitimiteit. Hier kan de regering van Gaza gebruik van maken om het staakt-het-vuren te handhaven.

De wapenstilstand werd woensdag gesloten en maakte een einde aan acht dagen van geweld tussen militanten op de Gazastrook en Israël. Het bestand is echter erg breekbaar, omdat er nog geen verdere afspraken zijn gemaakt tussen Israël en Hamas.