Exitpoll: separatistische partij van Artur Mas wint in Catalonië

Artur Mas brengt zijn stem uit. Volgens een exitpoll wint zijn partij vandaag de verkiezingen van Catalonië. Mas heeft gezegd een referendum te zullen uitschrijven over de vraag of Catalonië zich moet afscheiden van Spanje. Foto Reuters / Albert Gea

De regerende Convergentie en Unie Alliantie (CiU) van de centrum-rechtse regionationalist Artur Mas haalt waarschijnlijk de meeste stemmen binnen bij de verkiezingen van de Spaanse regio Catalonië vandaag. Dat meldt Reuters op basis van een exitpoll van de Catalaanse publieke omroep.

Zoals het er nu naar uitziet wint de Catalaanse president Mas 54-57 zetels in het 135 zetels tellende parlement. Dat is minder dan de 62 zetels die hij nu heeft, en ver verwijderd van de absolute meerderheid die Mas nastreefde.

Verkiezingen gaan over onafhankelijkheid

Mas heeft beloofd om als hij wint een referendum uit te schrijven over Catalaanse onafhankelijkheid van Spanje. Op papier kiest Catalonië alleen een nieuw regioparlement, maar in de praktijk zijn de verkiezingen óók een informeel referendum over de positie van de 7,5 miljoen Catalanen binnen Spanje, schrijft onze correspondent Merijn de Waal in NRC Weekend:

“In Barcelona en andere steden en dorpen hangen aan veel balkons en gevels Catalaanse vlaggen. In de media en in de kroeg gaat het over weinig anders dan over de onafhankelijkheidskwestie. Veel Catalanen hebben de indruk dat een eigen staat in driehonderd jaar nog nooit zo dichtbij was.”

Maar als een onafhankelijk Catalonië betekent ook een automatische uittreding uit de EU, zo waarschuwt Spanje. Catalonië kan alleen eenzijdig de afhankelijkheid uitroepen en een herintreding zal Spanje blokkeren.

“In peilingen zegt 45 tot 53 procent van de relatief welvarende bevolking voor onafhankelijkheid te zijn. Maar Catalanen zijn ook zeer Europees. Nagenoeg niemand wil een eigen land dat niet lid is van de EU.”

Republikeins Links (ERC) zou volgens de exitpoll tweede worden. Dat is ook een separatistische partij die met Mas samen zou kunnen werken bij het uitschrijven van een referendum.

De NOS sprak met Artur Mas aan de vooravond van de verkiezingen:

    • Mirjam Remie