Eredivisie: Feyenoord verslaat AZ, Vitesse klopt PSV, Twente en PEC gelijk

PSV verliest in de eredivisie met 2-1 van Vitesse. Coach Fred Rutten en Jonathan Reis vieren de overwinning op PSV.
PSV verliest in de eredivisie met 2-1 van Vitesse. Coach Fred Rutten en Jonathan Reis vieren de overwinning op PSV. Foto ANP / Olaf Kraak

Feyenoord heeft vandaag zijn derde overwinning op rij in de Eredivisie geboekt met 2-0 tegen AZ. Vitesse mengde zich definitief in de strijd om de koppositite gemengd. De Arnhemmers waren in Eindhoven te sterk voor koploper PSV: 2-1. FC Twente en PEC Zwolle speelden gelijk: 2-2.

FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente heeft zich niet naast PSV kunnen nestelen aan de kop van de Eredivisie. Dusan Tadic scoorde net na rust uit een strafschop voor Twente, maar Denni Avdic en Joey van den Berg bezorgden de promovendus de voorsprong. Luc Castaignos redde een Twents punt.


Twente, dat zich de afgelopen weken al moeizaam door zijn wedstrijden heen werkte, was ook tegen PEC niet op dreef. De thuisploeg was ook tegen de Zwollenaren iets beter, maar met de schaarse kansen werd slecht omgesprongen. De 0-0 ruststand werd direct aan het begin van de tweede helft ongedaan gemaakt. Edwin Gyasi werd neergehaald in het strafschopgebied en Tadic schoot van de stip raak. Lang kon Twente echter niet van de voorsprong genieten, want al in de 55e minuut maakte Avdic gelijk.

Lang leek de wedstrijd vervolgens in een gelijkspel uit te lopen, maar vlak voor tijd scoorde PEC opnieuw. Van den Berg kopte een vrije trap van Rochdi Achenteh voor de uitkomende Twente-doelman Sander Boschker raak. Een zege zat er niet in voor de promovendus, want het slotoffensief van de thuisploeg leverde alsnog een gelijkmaker op. De frommelgoal kwam op naam van Castaignos.

Feyenoord - AZ

De ploeg van Ronald Koeman was in Alkmaar te sterk voor AZ, dat de wedstrijd met tien man beëindigde na rood voor verdediger Dirk Marcellis. Tonny Vilhena en Ruben Schaken tekenden in de tweede helft voor de Rotterdamse treffers. AZ-spits Jozy Altidore dacht al vroeg in de wedstrijd de score te hebben geopend. De goal van de Amerikaanse spits na drie minuten werd echter vanwege een handsbal afgekeurd. Vervolgens was het lang wachten op nieuwe mogelijkheden, hoewel de wedstrijd in een winderig AFAS Stadion geen moment echt verveelde.

Na ruim een half uur spelen kreeg Tonny Vilhena de grootste kans van de eerste helft. De 17-jarige middenvelder van Feyenoord stuitte echter in kansrijke positie op AZ-doelman Esteban. Vilhena was in stelling gebracht door spits Graziano Pellè, die tegen zijn oude club nuttig speelde, maar niet zijn gewenste doelpunt maakte.

Na rust voerde Feyenoord het tempo op. De ploeg van Ronald Koeman voerde de regie en had vrijwel niets meer te duchten van AZ. Het wachten was op de Feyenoord-goal, die uiteindelijk na 66 minuten viel. Terwijl Lex Immers na een tik van Adam Maher geblesseerd op de grond bleef liggen, voetbalde Feyenoord door. Via Pellè kwam de bal in het bezit van Vilhena. De jonge middenvelder schoot de bal via de vingers van AZ-doelman Esteban hard in de bovenhoek.

Vanaf vergelijkbare positie, net buiten het strafschopgebied, gooide Schaken de wedstrijd vlak voor tijd op slot. De tweevoudig international van Oranje speelde Markus Henriksen uit en mikte raak in de linkerhoek. AZ speelde op dat moment in ondertal. Zes minuten voor tijd werd Marcellis na een overtreding op Jean-Paul Boëtius met direct rood van het veld gestuurd.

Door de zege profiteerde Feyenoord optimaal van het verlies van koploper PSV tegen Vitesse. De achterstand op de Eindhovenaren bedraagt nu zes punten. AZ blijft veertiende en staat maar drie punten boven de degradatiestreep.

http://www.youtube.com/watch?v=Bwd3ejffwRI

Vitesse - PSV

Wilfried Bony zorgde een kwartier voor tijd voor de winnende treffer. Al na vijf minuten had Timothy Derijck PSV op voorsprong gezet, maar tien minuten later zorgde oud-PSV’er Jonathan Reis voor de Arnhemse gelijkmaker.

Door de zege is Vitesse PSV tot op twee punten genaderd. FC Twente kan zich met een zege op PEC Zwolle later zondag in punten naast de Eindhovenaren scharen. PSV begon met de wedstrijd tegen Vitesse aan een moeilijke reeks waarin het ook Ajax en Feyenoord treft. Dat deed de ploeg van Dick Advocaat nog met verve toen Derijck uit een corner al snel voor de voorsprong van de thuisploeg zorgde. Uit een vrije trap was het echter uitgerekend Reis die voor de gelijkmaker zorgde.

Ook bij de gelijke stand bleven beide ploegen voor de zege spelen, wat leidde tot een open wedstrijd. Jeremain Lens was aan PSV-kant dicht bij een treffer, maar trof de lat. Namens Vitesse had Bony een strafschop verdiend, maar kreeg hem niet.

In de tweede helft nam PSV langzaam de regie in de wedstrijd over. De Eindhovenaren kwamen steeds dichter bij de goal van Vitesse-doelman Piet Velthuizen, maar die was steeds op zijn post. Vitesse profiteerde van de aanvalslust van de thuisploeg door er enkele keren gevaarlijk uit te komen en Bony rondde een van die counters af.

Met de plotselinge achterstand op de borden moest PSV nog nodiger op zoek naar een treffer. De Eindhovenaren waren er via Kevin Strootman nog het dichtste bij. De middenvelder stond vijf minuten voor tijd plotseling oog in oog met Velthuizen, maar schoot van dichtbij recht op de doelman af.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.

    • Mirjam Remie