Enorm verlies op Egyptische beurs na Morsi’s grondwetwijziging

Er is veel verzet tegen de wetswijzigingen die Morsi donderdag invoerde. Op de aandelenbeurs, maar ook op straat. Vannacht trokken veiligheidsdiensten een muur op bij het Tahrirplein. Foto AFP / Gianluigi Guercia

De Egyptische aandelenbeurs, de EGX30, ging vandaag voor het eerst weer open sinds president Morsi donderdag controversiële grondwetswijzigingen doorvoerde. Dat verliep rampzalig: halverwege de handelsdag is er een verlies van 9,5 procent.

De verliezen op de beurs in Caïro zijn de grootste sinds de turbulente dagen na de val van president Hosni Mubarak. Meteen na de opening volgde een vrije val, waarna de beurs een half uur stilgelegd werd. Na de hervatting zette de daling verder door.

Morsi paste de grondwet aan ‘om de revolutie te beschermen’

Met het aanpassen van de grondwet trok Morsi donderdag veel meer macht naar zich toe. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt, heeft voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement. Volgens Morsi zijn de maatregelen erop gericht ‘de revolutie te beschermen’. Seculiere en liberale politieke partijen zijn het niet eens met de besluiten en hebben gezegd de straat op te gaan om de president met protesten te dwingen de maatregelen terug te draaien.

‘Er is veel boosheid, chaos en verwarring’

Rechtenactivist Mohammed ElBaradei waarschuwde gisteren dat de onrust kan toenemen en dat het leger mogelijk tussenbeide komt. Hij meent dat Morsi, die hij de ‘nieuwe farao’ noemde, de grondwetswijzigingen ongedaan moet maken. “Er is veel boosheid, chaos en verwarring”, zei ElBaradei gisteren in een interview.

“Het geweld breidt zich uit en het gezag van de staat wordt langzaam uitgehold. We hopen op een soepele transitie zonder dat het land in een geweldscyclus terechtkomt, maar ik zie dit niet gebeuren als meneer Morsi zijn besluiten niet intrekt.”

    • Peter Zantingh