De eindsprint van IDFA - eindelijk een schaterlach

Still uit Free The Mind. Foto IDFA

De laatste documentaires zijn vertoond van de 25ste editie van IDFA. De afgelopen anderhalve week bulkte van de kwaliteitsfilms en de meeste bezoekers zijn met hun neus op de snoeiharde politieke werkelijkheid gedrukt van heel veel landen. Op de valreep bleek er daarnaast ook ruimte voor zeer welkome hilariteit.

“Ik heb zo’n behoefte aan een feel-goodfilm!”, hoorde ik een hardwerkende IDFA-medewerkster gisteren nog roepen. Het festival begon nog wel zo relativerend, maar toch was het een treffende uitroep.

Politieke en economische crises wereldwijd uitgelicht

Het publiek is in prachtige portretten meegenomen in de belevingswereld van slachtoffers van politieke conflicten in landen als Afghanistan, Congo en Rusland. Daarnaast zijn oorzaken van de economische crisis op een prettige manier nog eens haarfijn aan ons uitgelegd.

Stuk voor stuk de moeite waard, deze films. Maar grappend werd door bezoekers gepleit voor peptalks en massages tussen de films door. Het is jammer dat The Yes Men niet ieder jaar een film maken waarin ze de wereld redden, en stiekem miste ik de cynische Amerikaanse zelfspot die vorig jaar door The Greates Movie Ever Sold werd geboden, of de meeslependheid van de nog oudere Kings of Pastry, een film die niets met politiek te maken heeft maar de beste banketbakkers ter wereld toont.

Onweerstaanbare rasta-rockers

Nota bene A Band Called Death zorgde gisteravond voor een welverdiende schaterlach. Een drietal donkere Amerikanen richtte in de jaren zeventig een punkband op en vertellen daar decennia later over met aanstekelijk humoristische anekdotes.

Mijn eigen afsluiter vanmiddag zou je bijna symbolisch kunnen noemen: Free The Mind. Twee soldaten die niet lang geleden uit de oorlog terugkeerden, en een angstig en onrustig kind met de stempel ADHD worden gevolgd. Ze worden ieder behandeld middels ademhalingstherapieën en meditatie. De Amerikaanse wetenschapper Richard Davidson experimenteert met de mogelijkheden hiervan voor verschillende problemen die in het brein kunnen optreden.

http://www.youtube.com/watch?v=IjDsFuJDvJs

De resultaten zijn verbluffend. Dat maakt dat de film niet alleen de extreme gevolgen van oorlog toont, maar vooral de mogelijkheden die er buiten de apotheek om zijn voor mentale problemen. Hoe complex en ongrijpbaar de werking van het brein ook is, dit zorgt toch voor een rustgevende finale van IDFA. Op naar de 26ste.

    • Annemarie Coevert