Congo wil niet met rebellen praten zolang ze in Goma zijn

De Congolese regering zal niet met de rebellen van M23 onderhandelen zolang ze zich nog niet hebben teruggetrokken uit Goma. Kabila is als het zover is, wel bereid om te luisteren naar hun eisen.

Dat zei een woordvoerder van de regering van Kabila vandaag tegen persbureau Reuters. Hij zei dat president Kabila gisteren voor het eerst met M23-vertegenwoordigers praatte in Oeganda. Kabila zou daarbij opnieuw hebben aangegeven dat hij bereid is na te denken over hun eisen.

“De onderhandelingen zullen beginnen nadat M23 zich heeft teruggetrokken uit Goma. Zelfs als we willen praten, kan dat niet binnen 48 uur.”

Dat zei de woordvoerder, refererende aan een deadline die gisteren gesteld is. Toen had Kabila in de Oegandese hoofdstad Kampala topoverleg met leiders uit de regio. Zij riepen de rebellen op zich terug te trekken uit Goma, de oost-Congolese stad die deze week werd ingenomen.

Wat M23 precies wil is onduidelijk

M23 is een beweging van gedeserteerde regeringsmilitairen die in april een opstand begonnen aan de grenzen met Rwanda en Oeganda. De muiters kwamen voort uit de rebellenbeweging CNDP, die in 2009 in het regeringsleger werd opgenomen. Aanleiding voor de muiterij was dat president Kabila de CNDP-strijders wilde overplaatsen naar andere delen van het land, ver van hun families en de tribale groepen waar ze hun aanhang hebben. Sinds de muiterij zijn er honderdduizenden burgers op de vlucht geslagen.

M23 wordt geleid door generaal Bosco Ntaganda, die door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. Probleem bij de vredesbesprekingen is de onduidelijkheid over wat M23 precies wil. De beweging heeft sinds april grote gebiedsdelen veroverd, zette een eigen regering op en stelt politieke eisen over democratisering van Congo. Haar hoofddoel is echter vermoedelijk een herintegratie in het leger onder betere voorwaarden dan in 2009.

    • Peter Zantingh