Componist Simeon ten Holt op 89-jarige leeftijd overleden

Simeon ten Holt (1923) op 24 april 2008.
Simeon ten Holt (1923) op 24 april 2008. Foto Hollandse Hoogte / Chris Pennarts

De componist Simeon ten Holt is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. Hij is overleden in een ziekenhuis in Alkmaar.

Simeon ten Holt is vooral beroemd geworden met Canto Ostinato, een marathonstuk voor vier piano’s (maar ook weleens uitgevoerd door orgel en harp) dat op herhaling gebaseerd is. Hij rondde het in 1976 af in zijn werkkamer in Bergen, waar hij ook geboren is. Het werd een van de belangrijkste stukken van de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek.

Daarna componeerde hij meer van dit soort stukken, die soms uren duurden. Een voorstelling van het stuk Lemniscaat (1983) in Bergen duurde bijna een etmaal.

Canto Ostinato:
http://www.youtube.com/watch?v=1GP8_uMC24Q

Pianist en componist Kees Wieringa speelde wereldwijd honderden uitvoeringen van Canto Ostinato. Het stuk is ‘bedwelmende klankmagie’, schreef hij deze zomer in NRC Handelsblad:

“Ten Holt noemt zijn composities ‘werk in uitvoering’. Je kunt er dus vele kanten mee op. De muziek creëert ruimte in het hoofd maar ook ruimte in de omgeving waar het gespeeld wordt. Het uitvoeren van muziek van ten Holt is een sociale gebeurtenis, de interactie tussen de musici is fascinerend om naar te kijken maar is minstens zo spannend voor de uitvoerenden zelf.”

Filmmaker Ramon Gieling maakte een documentaire over de uitwerking die Canto Ostinato op mensen heeft. De film, ‘Over Canto’, was vorig jaar te zien op IDFA.

Canto Ostinato is regelmatig op ongebruikelijke plekken uitgevoerd. In 2007 op Utrecht Centraal, vanwege de Klassieke Muziekweek. Foto ANP / Cynthia Boll

Canto Ostinato is regelmatig op ongebruikelijke plekken uitgevoerd. In 2007 op Utrecht Centraal, vanwege de Klassieke Muziekweek. Foto ANP / Cynthia BollCanto Ostinato is regelmatig op ongebruikelijke plekken uitgevoerd. In 2007 op Utrecht Centraal, vanwege de Klassieke Muziekweek. Foto ANP / Cynthia Boll