‘Volgende week nieuwe stemronde bij voorverkiezingen links Italië’

Matteo Renzi verlaat het stembureau waar hij zijn stem uitbracht. De 37-jarige uitdager van zittende partijleider Bersani werd tweede.
Matteo Renzi verlaat het stembureau waar hij zijn stem uitbracht. De 37-jarige uitdager van zittende partijleider Bersani werd tweede. Foto AP / Matteo Bovo

De zittende leider van de linkse Democratische Partij in Italië, Pier Luigi Bersani, heeft tot nu meer stemmen binnengehaald bij de voorverkiezingen dan zijn uitdager Matteo Renzi, schrijft persbureau Reuters. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar als de voorlopige uitslag klopt komt er volgende week een nieuwe stemronde.

Bersani haalde ongeveer 44,6 procent van de stemmen, schrijft persbureau AFP. Zijn grootste tegenstander, de jonge Matteo Renzi, nu burgemeester van Florence, haalde 36,9 procent van de stemmen. Nichi Vandola, die de kleine linkervleugel vertegenwoordigt, kreeg 14,4 procent van de stemmen. De andere twee kandidaten staan ver achter. Bijna een derde van de stemmen is nu geteld.

Winnaar voorverkiezingen mogelijk nieuwe premier

De winnaar van de voorverkiezingen zal lijsttrekker zijn van links ten tijde van de parlementsverkiezingen, die uiterlijk volgend jaar gehouden worden. Deze verkiezing krijgt in Italië veel aandacht, omdat links het op het moment veel beter in de peilingen doet dan rechts en het onduidelijk is wat technocraat Mario Monti doet. Dus de kans is groot dat hier de nieuwe premier alvast voorsorteert, schreef onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker vrijdag in NRC Handelsblad.

Linkse kiezers willen nieuw gezicht

De 37-jarige Renzi werd al beschouwd als de grootste uitdager van Bersani. Ook in de peilingen stond hij tweede. Zijn voornaamste doel was om Bersani tot een nieuwe stemronde te dwingen, in de hoop dat hij dan alle linkse vernieuwers achter hem krijgt. Want dat is wat hij wil: vernieuwen. Zijn inhoudelijke plannen blijven vaag, schreef Leijendekker:

“Beter onderwijs. Versterken van de concurrentiekracht van bedrijven. Veel critici op links vinden hem niet links genoeg. En in de voormalige stationshallen ontbreken de vertrouwde symbolen en kleuren van de Democratische Partij. Het maakt de duizenden linkse kiezers hier, onder wie opvallend veel jongeren, niet zo veel uit. Zij willen vooral andere politieke gezichten.”

    • Mirjam Remie