Zus: 'We werken precies even hard'

De zussen Saskia van Haga en Marijke Hoogwoud namen dertien jaar geleden allebei een sabbatical. Ze besloten samen een administratiebedrijf te starten. „Wij hebben geen woorden nodig.”

Saskia en Marijke gefotografeerd door David Galjaard in hun bedrijf "Hoogwoud & Van Haga" in Almere voor de rubriek "Het Familiebedrijf - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
Saskia en Marijke gefotografeerd door David Galjaard in hun bedrijf "Hoogwoud & Van Haga" in Almere voor de rubriek "Het Familiebedrijf - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Saskia van Haga (54) heeft drie dochters (22, 24, 26) en een partner met eveneens drie kinderen uit een eerder huwelijk.

„Nadat mijn man overleed, vond ik dat ik goed geld moest gaan verdienen om voor mijn kinderen te zorgen. Bovendien vond ik te weinig uitdaging in mijn parttime baan als hoofdboekhouder. Ik besloot, toevallig tegelijkertijd met Marijke, met sabbatical te gaan om daarover na te denken. Drie weken later zei Marijke dat ze een bedrijf met me wilde beginnen.

„We hebben het heel gedegen voorbereid. Volgden cursussen voor startende ondernemers, schreven een uitgebreid ondernemingsplan. De eerste klant meldde zich al snel. We wisten nog niet eens wat we voor uurprijs moesten vragen en hadden nog geen visitekaartjes, geen briefpapier.

„Ik treed makkelijker naar buiten dan Marijke, ben beter in netwerken. Ik ben ook altijd de eerste die zegt: het kan wel. Ik zie kansen en pak alles aan. Marijke is meer behoudend. Ze overdenkt alles eerst grondig. Dat remt me soms af, maar vaak is dat juist goed.

„We gingen nooit samen op vakantie omdat we het bedrijf niet alleen wilden laten, maar sinds een paar jaar gaan we op wintersport. Marijke en ik zien elkaar heel veel, en hebben het dan altijd over de zaak – de zaak is ons leven. We werken precies even hard. Ik weet nog dat ik dacht: als ik voor mezelf begin, kan ik mooi thuis werken en er zijn voor de kinderen. Maar dat is me nooit gelukt. Mijn jongste dochter vond dat niet altijd leuk, ze zei weleens: ‘Stomme zaak’. We werken nog steeds 50 tot 70 uur per week, met heel veel plezier. Maar ik ga niet tot mijn 67ste in dit tempo doorwerken. Binnen tien jaar willen we afscheid nemen van het bedrijf. Als het zover is, moet het een steady zaak zijn met een aardige omzet.”

Zus: ‘Ik laat minder lang met me sollen’

Marijke Hoogwoud (55) is getrouwd. Haar partner heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk.

„De baas van het bedrijf waar ik als hr-manager werkte, overleed plotseling. Het bedrijf kwam terecht in een vrije val. Ik nam ontslag om na te denken over iets nieuws. Saskia had een financieel vangnet in de vorm van een weduwe-uitkering, ik had een partner met een baan. Uit het niets bedacht ik: laten we samen een eigen bedrijf beginnen.

„Ik wilde niet in mijn eentje een bedrijf beginnen. Dat past me niet. Ik ben al blij als Saskia na drie weken vakantie terug is op kantoor. Ik treed niet graag naar buiten, netwerken zit niet in mijn natuur. Vroeger had ik maar één vriendin, terwijl Saskia er twaalf had. Zij vlinderde van de een naar de ander, ik heb die ene vriendin nog steeds.

„Saskia en ik hebben geen woorden nodig. Dat wil niet zeggen dat het nooit knettert – afgelopen maandag nog, over een niet-betalende klant. Zo zielig, zegt Saskia dan. Ik laat minder lang met me sollen.

„Saskia ziet nooit ergens een probleem. Daar zou ik graag een stukje van hebben. En ik bewonder haar ongebreidelde zelfvertrouwen. Al is dat meteen ook een ergernis. Zij zegt zo makkelijk dat wij de beste zijn. Ik ben daarin bescheidener.

„We wilden een bedrijf neerzetten waar iedereen over praat. En ons eigen pensioen verzekeren. Toen we twee jaar geleden ons businessplan herschreven, besloten we om een doel te stellen dat bijna niet haalbaar is: een omzetverdubbeling in tien jaar. We zitten op koers. De laatste maanden zijn we al door drie accountantskantoren benaderd die ons willen overnemen. Maar dat is nog wat vroeg. Wat moet ik nu thuis doen de hele dag? We houden allebei niet van schoonmaken, strijken en winkelen.”

Hoogwoud & Van Haga, administratie en belastingadvies

Opgericht op 1 januari 2000

Medewerkers 14,9 fte

Omzet 800.000 euro. Streven is 1 miljoen euro in 2015

    • Anne Dohmen